Situaţia întâlnită la nivel național, medii de 3 ca admitere în licee, se regăsește și în județ. Cea mai mică medie de admitere la un liceu cărășean a fost 3,57.
Pentru că metodologia în vigoare nu presupune o medie de minim 5 pentru intrarea în liceu, ci repartizarea se face în funcție de media și de alegerea elevului până la ultimul înscris, în județul Caraș-Severin aproape 200 de elevi au intrat la liceu cu medie sub nota 5. „Nu este în regulă, însă metodologia nu solicită o medie de măcar 5, nu 6, ca la bacalaureat. Din păcate asta este realitatea, iar calitatea pregătirii este una precară. Trebuie să ne gândim totuși că acești elevi care au intrat cu nota 3 la liceu vor fi nevoiți să susțină un examen de bacalaureat. Și situații de genul acesta se întâlnesc la nivel național”, a explicat inspectorul școlar adjunct Nicolae Grindeanu, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: MEDII MARI LA ADMITEREA ÎN LICEELE CĂRĂȘENE!
Deși această regulă oferă posibilitatea școlarilor care nu au reușit să obțină notă de trecere la evaluarea națională să își continue studiile, inspectorul școlar adjunct Nicolae Grindeanu se gândește la viitorul acestor elevi care, peste patru ani vor susţine un examen important. „Acești copii ar trebui să urmeze o școală profesională. Este greu de presupus că mergând pe ruta aceasta vor fi pregătiți pentru examenul de bacalaureat. Ei ar fi foarte buni meseriași, dar nu îi văd cu un examen de bacalaureat promovat. E greu de presupus că vor putea recupera, dacă au plecat cu astfel de medii în urma gimnaziului”, explică inspectorul școlar Nicolae Grindeanu. Cu toate acestea, inspectorul adaugă faptul că sistemul acesta are și o parte bună, și anume că elevii nu sunt lăsați în afara sistemului de învățământ, ci pot continua cele 8 clase.
CITEȘTE ȘI: ȘCOLARII SE PREGĂTESC DE EVALUARE
Foto: gandul.info