Scandal politic pe spatele celei mai mari investiții din Caraș-Severin. Șmenuri imobiliare sau rea-credință?

La malul Dunării, încă de la finele anului trecut, investiția Delphi, firmă la care lucrează în jur de 1.500 de angajați în prezent, a devenit subiectul atacurilor politice ale președintelui PNL Moldova Nouă, Adrian Torma.

Acesta aruncă cu acuze dure la adresa edilului-șef, Matei Lupu, care la rândul său a încercat să își lămurească viitorul contracandidat la primărie cum stau lucrurile.

Președintele liberal Adrian Torma, pe lângă acuzele pe care le-a adus pentru lipsa de autorizare a Sălii de petrecere Auto Alex, a invitat la conferința de presă un fost consilier local al orașului. Ioniță Stoicovici a acuzat la rândul său administrația locală, iar alături de liberal au indicat faptul că investiția Delphi nu se datorează în niciun caz primarului Matei Lupu. Ba mai mult, Stoicovici a adus în discuție întreaga conducere a PSD, care ar fi fost împotriva construirii fabricii de la malul Dunării.

„Este un primar potrivnic localității! Acum 4-5 ani, s-a luat decizia de a se construi o fabrică la Moldova Nouă. Trebuia votat în Consiliul Local, o adevărată nebunie. Consilierii PSD împotrivă, de fapt, unii, pentru că a luat decizia, după votul din Consiliu să îi excludă din partid pe trei oameni. Dan Grecu, Doru Vasilaș Irinel și Ionică Stoicovici. Și vreau să vă fac cunoștință cu acest domn Stoicovici. Dumnealui a fost consilier și a fost exclus din partid că a luat decizia de a vota pentru deschiderea Delphi la Moldova Nouă, l-a introdus președintele PNL Moldova Nouă pe alesul local.

„Am primit ordin să nu votăm, că Primăria trebuia să dea bani mulți (…) M-au exclus din Consiliul Local, din partid. Noroc că legile statului nu i-au permis să mă excludă din oraș. Care a fost motivul? Pentru că am fost de acord cu investiția Delphi (…) Și Tiugan de la PNL a zis să nu votăm, că atunci PNL era cu PSD (…) Am fost chemat la Comisia de Integritate a PSD, dar mi-au respins contestația. I-am scris și lui Mocioalcă (…) Toate acestea pentru ce? Că sunt 1.700 de locuri de muncă la Moldova Nouă?! Și acum se laudă că din cauza lui Lupu și a lui Mocioalcă și a lui Ponta sunt locurile de muncă (…) Concluzia mea este că lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!, a spus Stoicovici, fost ales local la Moldova Nouă.

Matei Lupu explică situația

Edilul-șef spune că situația a fost greșit înțeleasă. Asta în contextul în care propunerea de la vremea respectivă era de achiziție a unui teren privat, iar orașul dispunea de terenuri libere de sarcini pe care s-ar fi putut construi gratuit. În varianta găsită de fosta administrație însă, orașul a trebuit îndatorat, lucru care s-a și întâmplat.

„Acuzele sunt multe, sunt foarte multe, dar caracterul meu este al unui om căruia nu îmi place scandalul, cearta. Nu sunt perfect, dar respect tot ce înseamnă persoană, cetățean și legea. Sigur că dânșii așa sunt, certăreți. Când nu ne convine, aruncăm vina pe alții. Noi nu am făcut niciodată ceva împotriva cetățeanului. Dacă vine cineva și mă acuză că l-am dat afară din partid dintr-o anumită cauză, nu e așa. L-am dat afară că a trădat partidul, nu din altă cauză! Și-a angajat fata la vechiul regim trădând partidul, dar asta nu influențează cu nimic. Delphi l-am preluat la 250-300 de angajați. Plătim și acum un credit la de 20 de miliarde de lei, or noi am încercat să nu îndatorăm orașul. Atunci era un oraș foarte sărac, or să îl îndatorezi e cam mare suma. Să îl îndatorezi să faci anumite lucrări, suma e cam mare. Nu știu cum or fi fost folosiți banii, este treaba altor instituții ale statului să verifice. Uitați că în mandatul meu, Delphi a făcut o fabrică de 7-8 milioane de euro, fără să contribuie orașul cu nimic, și în loc să fie 300 de angajați, ajungem la 2.000. Acestea sunt lucrurile importante pentru oraș. Îți arată și stilul de management, și puterea managerială a unui loc, spune primarul Matei Lupu.

Comments

 1. Constantin Eugen says:

  Dl liberal Torma ar trebui sa ia exemplu de la Caransebes : lasa intai sa se dezvolte Moldova Noua si dupa aceea vii si propui alte oportunitati care sa aduca si mai multi bani. Ai bani, ai ce administra ! Nebunia romaneasca de autodistrugere dureaza de prea mult timp! Liberalii sa vina cu idei valoroase, sa incerce sa convinga, sa curete partidul de PDL-isti ( “distrugatorii”), de lichele ( sunt destule exemple ) si apoi sa ceara votul cetatenilor ! Astazi vreti sa-i aducem pe Blaga & comp. la guvernare ? N-au furat destul ? Ia auziti ce spune DNA ?

 2. ionescu ion says:

  cine este torma adrian si cum a reusit in 10 ani sa faca o asen
  menea avere
  ce a facut LEGAL ca sa adune asemenea avere

 3. Oli says:

  Oferta serioasa de locuri de munca! Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:radu_olimpia@yahoo.com 

 4. nostalgiaresita says:

  Amandoi sunt o apa si un pamant….Lupu matei ca minte si e adevarat ca omul a fost dat afara din partid pentru ca a votat pentru crearea de locuri de munca….Daca nu era acum Delphi de unde mai incasa Lupu Matei bani????? De la Moldominul in faliment???? Nu a facut nici un proiect cat a fost primar ….acum culege roadele lui Chisalita cu apa , canalizarea si statia de epurare …nu sunt proiectele lui…..Sa nu mai zica nimic….Cu TORMA e o alta poveste a sapat si a injunghiat pe la spate , ma mir ca dl.Vela l-a sustinut si il sustine….Crezi Adriane ca am uitat ce ai facut inginerului Albu care nu a tradat partidul liberal din 1990….nu , nu am uitat …cine o fi prost nu are decat sa te voteze….Ai facut bani pe spatele Moldominu-lui, tu si taica-tu …A-ti uitat cum stateati in scaun si beati Coca Cola in fata service-ului de schimbat roti ????? AFERIM cu cine va voteaza….Sper sa se gaseasca un om onest si care sa tina cu localnicii ca de spagari si puturosi ne-am saturat!!!!!!!!!!!!!