S-a pierdut urma a 1,5 milioane de lei. Scandalul APIA s-a mutat la Oțelu Roșu!

Neînțelegerile dintre membrii celor două asociații agricole din cartierul Mal al orașului Oțelu Roșu nu se rezolvă nici în instanță.

Toate necazurile au plecat de la fondurile APIA acordate vechii asociații, „Agricola Mal”, de câțiva ani buni, bani care nu ar fi ajuns la membrii asociației, astfel că mai bine de trei sferturi dintre aceștia au părăsit forul, înființând unul nou: „Flacăra”

Cu toate că oamenii au respectat pas cu pas legea, și-au amenajat un sediu și dispun de numărul necesar de animale pentru a obține subvenția de la stat, în prezent Primăria Oțelu Roșu nu poate să le acorde terenul necesar în concesiune. Primarul orașului, Luca Mălăiescu, spune că, la ora actuală, orașul dispune doar de 200 de ha de pășune care au fost concesionate în urmă cu 4 ani singurei asociații existente la vremea respectivă. Cum contractul de concesiune se va încheia la sfârșitul acestui an, edilul urbei susține că nu poate decât să respecte legea și să încerce să scoată la licitație terenul anul viitor, când devine liber de sarcini.

În tot acest timp, oamenii, dar și Nicolae Drăghici (FOTO, n.r. președintele noii Asociații, „Flacăra”) îl acuză pe președintele primei asociații, Ion Mutașcu, pentru că nu deține animale, astfel că nu poate să solicite fonduri APIA. De asemenea, oamenii spun că banii încasați, mai bine de 370.000 de lei pe an, în patru ani de zile, nu au ajuns la membrii asociației sau, dacă au ajuns, au fost sume mici, acordate preferențial. În tot acest timp, Ion Mutașcu și-a cumpărat tot felul de lucruri în gospodărie cu cardul bancar al asociației, după cum susțin oamenii. Potrivit primarului Luca Mălăiescu, acestea sunt lucruri demonstrabile pe care organele competente nu ar trebui să le tărăgăneze atât.

Deși sunt mai multe procese pe rol, dosarul 1773 a fost soluționat de către Judecătoria Caransebeș. Instanța l-a obligat pe președintele Asociației „Agricola Mal”, Ion Mutașcu, să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată și a dispus radierea din registrul special a tuturor mențiunilor referitoare la actele anulate. Deși procesul este finalizat de mai bine de trei luni, sentința nu a ajuns încă la oameni.

Ion Mutașcu reprezintă interesele cetățenilor și în Consiliul Local, fiind ales pe lista PDL în urmă cu 3 ani de zile. Primarul Mălăiescu spune că până nu există o sentință definitivă pe numele consilierului, nu se poate pune la îndoială corectitudinea lui Ion Mutașcu.

draghici adresa primarie

„Documentele pe care le-am văzut cu ochii mei atestă faptul că în asociația Agricola Mal sunt nereguli foarte mari, iar acești oameni își strigă disperarea în mod justificat. Sunt oameni simpli, care muncesc din greu să-și crească animalele. Aceste fonduri APIA ar fi ca un balon de oxigen pentru ei. Din păcate, mă aflu în incapacitatea de a-i ajuta. Chiar dacă statutul asociației spune că doar deținătorii de animale din satul aparținător Mal pot primi fonduri, legea prevede că orice locuitor al orașului poate fi membru, astfel că, pentru depunerea dosarului la APIA pentru ultimul an de subvenție, Mutașcu are posibilitatea să-și aducă alți membri în baza legii”, spune primarul Luca Mălăiescu. Această luptă care se dă între cele două asociații este pentru bani, trebuie să recunoaștem, sunt fonduri multe care și în acest an vor merge doar într-o direcție, este de părere edilul-șef.

„Din păcate, eu, ca primar, sunt legat de mâini și din cauza legii care spune că fără amenajamentul pastoral nu se scoate teren la licitație, nici măcar un hectar! Primăria mai are o suprafață de 60 de ha, dar nu este suficientă pentru noua asociație. Nici nu putem să o scoatem la licitație din cauza legii privind amenajamentul pastoral. Această situație este întâlnită la nivel național, astfel că am fost în audiență la Prefectura Caraș-Severin. Prefectul județului, Nicolae Ciobanu, ne-a spus că s-a făcut o sesizare la Ministerul Agriculturii și așteaptă să se facă o derogare la nivel de minister pentru deblocarea, la nivel de țară, a acestor terenuri agricole”, a menționat edilul orașului.

Din păcate, pentru membrii celei de-a doua asociații este prea târziu. Doar până în iunie se depun actele pentru subvenția APIA.

Comments

  1. Cos says:

    Dar la înființarea asociației Agricola Mal, cine l-a pus pe Mutașcu în funcția de președinte? Nu cumva tot cetățenii cartierului Mal l-au ales?