S-a găsit vinovatul pentru haldina improvizată în Valea Domanului! Ce sancțiune i-a aplicat Garda de Mediu?

În zona carierei de calcar din Valea Domanului, pe o suprafață de sute de metri pătrați, au fost depozitate deșeuri de tot felul. Cazul a fost sesizat de un reșițean și transmis Gărzii de Mediu, Comisariatul Caraș-Severin, prin intermediul Express de Banat. Cine e vinovatul și ce pedeapsă a primit?

Haldina ilegală din Valea Domanului nu a rămas fără vinovați. În urma sesizării făcute de Express de Banat, Comisariatul Județean Caraș-Severin al Gărzii de Mediu a verificat depozitul neconform din zona carierei de calcar, a identificat proprietarul terenului și a aplicat o sancțiune contravențională, dar și mai multe măsuri. „Proprietarul terenului este SC TMK Reșița. În urma controlului efectuat, s-a aplicat o sancțiune pe Legea 211/2011 republicată, în cuantum de 20.000 de lei, fiind aplicate 4 măsuri care prevăd: interzicerea abandonării depozitării și eliminării deșeurilor de orice fel în afara spațiilor autorizate, curățarea tuturor deșeurilor plastice, metale, cizme de cauciuc, îmbrăcăminte etc, existente în amestec cu sterilul și predarea spre eliminare către un operator autorizat și respectarea întocmai a prevederilor autorizației integrate de mediu privitor la activitatea desfășurată pe amplasamentul oțelăriei electrice”, a declarat, pentru Express de Banat, comisar-șef Gheorghe Muntean.

CITEȘTE ȘI: REVOLTĂTOR. O nouă haldină, la doi pași de centrul Reșiței! Gunoaiele acoperă sute de metri pătrați! [FOTO]

În urma verificărilor s-a constatat că cea mai mare parte a deșeurilor depozitate pe terenul TMK provine din achiziția fierului vechi. Mai exact, societatea ar fi adus fier vechi din Ungaria, iar depunerile rămase în vagoane în urma transportării au fost aruncate pe terenul din Valea Domanului. Tot acolo au fost depozitate și deșeuri rezultate în urma inundațiilor care s-au abătut asupra orașului în vara anului 2015.

TMK are termen de ecologizare a zonei și de nivelare a terenului sfârșitul lunii iunie, iar în cazul în care va mai depozita deșeuri, firma este pasibilă de încă o amendă. Obligațiile în ceea ce privește protecția mediului sunt mult mai aspre pentru o societate de genul TMK, mai spune Gheorghe Muntean. „Ei nu au autorizație de mediu, ci au o autorizație mai complexă, care se numește autorizație integrată. Ei au un impact mult mai mare asupra mediului și în baza acelei autorizații integrate au o responsabilitate mult mai mare și trebuie să fie mult mai atenți cu deșeurile pe care le generează”.

S-ar putea ca procesul de ecologizare să întâmpine probleme având în vedere că pe raza orașului nu există un depozit de deșeuri inerte, așa cum este cea mai mare parte a gunoaielor din Valea Domanului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/