REVOLTĂTOR. O nouă haldină, la doi pași de centrul Reșiței! Gunoaiele acoperă sute de metri pătrați! [FOTO]

La mică distanță de centrul Reșiței „a răsărit” o nouă haldină care se întinde pe sute de metri pătrați. Bineînțeles, deșeurile sunt depozitate acolo ilegal, iar cineva va trebui să răspundă!

În Valea Domanului, în zona carierei de calcar, și-a făcut loc o nouă haldină. Pe sute de metri pătrați stau împrăștiate gunoaie de tot felul, care par tasate. Imaginile au fost surprinse, în urmă cu câteva zile, de Mircea Părău, un reșițean care s-a întâmplat să treacă prin zonă. Omul crede că deșeurile au fost duse acolo cu utilaje, semn că o instituție sau o societate a lăsat gunoiul acolo cu bună știință.

„Totul a fost dus cumva cu o logistică acolo, deoarece gunoaiele sunt împinse în jos, pe râpă, de buldozere, e totul întins, așa că au fost ceva bascule sau nu știu exact. Este exclus ca cetățenii obișnuiți să fi mers acolo să arunce gunoiul. Acolo este paznic în permanență, așa că numai cu acordul lui se putea intra. Am văzut inclusiv traverse de lemn de la șina de cale ferată. Alea nu pot fi aruncate de cineva, așa, cu mâna. E dificil și pentru 3-4 oameni să ridice o traversă din aceea. Sunt acolo aruncate de la cizme de cauciuc, îmbrăcăminte, până la piese de mașini și minereu”, a declarat, pentru Express de Banat, Mircea Părău.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157679878818563″]

Express de Banat a transmis imaginile și către Garda de Mediu, Comisariatul Județean Caraș-Severin, pentru a se lua cât mai repede măsuri în acest caz. Primul pas este stabilirea proprietarului terenului, după cum afirmă șeful instituției, Gheorghe Muntean.

celtic transilvania 1000x100px

„Mâine dimineață (astăzi, miercuri – n.r.), comisarul de serviciu va merge acolo să investigheze zona și o să cheme pe cineva de la Primăria Reșița să igienizeze locul, dacă ei sunt proprietari. Dar prima oară trebuie să se identifice. În două zile se va rezolva problema, pentru că vom identifica cine este proprietarul terenului și vom lua măsuri să îi impunem să îl igienizeze”, a dat ieri asigurări șeful Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean.

Pe lângă „igienizare“, OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, actualizată, impune şi aplicarea de sancţiuni celor care depozitează deşeuri de orice fel pe amplasamente neautorizate în acest sens. Pentru persoane fizice, amenda este cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, cum se pare că se întâmplă în cazul de faţă, amenda este 25.000-50.000 de lei, conform art. 96 (1) pct. 15, închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală de la 50.000 la 100.000 de lei, conform art. 98 (2) pct. 7.

Express de Banat va monitoriza cazul. Rămâne de văzut cine se face vinovat de o astfel de faptă și ce sancțiune va primi din partea autorităților.