Ruga la oraș, prilej de sărbătoare pentru caransebeșeni

Ruga la gugulani, sărbătoare cu tradiție care a pierdut șirul edițiilor, a fost deschisă în fața primăriei de către conducerea municipiului Caransebeș.

Pe o ploaie torențială, alaiul de participanți îmbrăcați în costume populare a prezentat portul popular pe traseul Primărie – Parc General Dragalina – Parc Teiuș. O tradiție de secole pe care gugulanii, atât de pe Valea Timișului, cât și de pe Valea Sebeșului, o păstrează cu sfințenie. Cântece și jocuri populare au avut loc în prima zi a rugii pe scena amplasată în zona de agrement Teiuș, iar în a doua zi s-au dezlănțuit elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Ion Românu din Reșița, care din acest an are o secție și la Caransebeș. Balade rock, dar și melodii consacrate au fost interpretate, atât vocal, cât și la chitară, de către elevii de la secțiile de canto și instrument. Ziua de sâmbătă este dedicată muzicii populare sârbești, când, începând cu ora 17.30, vor încânta publicul ansambluri folclorice din Republica Serbia. Invitaţi sunt grupurile “Laza Nancici”, din Vârşeţ, “Vlastimir Pavlovic Carevac”, din Veliko Gradişte, şi “Branko Cvetkovic”, din Belgrad.

DSC_5131DSC_5135
Pe lângă muzica bună, caransebeșenii pot gusta din preparatele tradiționale pregătite la grătar sau la ceaun, iar pentru cei mici, zona este împânzită de locuri de joacă și distracție. Duminică, începând cu ora 19.30, are loc “Seara marilor concerte live”, cu recitalurile artiştilor Ruby, Bosquito, Anna Lesko şi What’s Up. “Ruga de la Oraş” se va încheia cu tradiţionalul şi spectaculosul foc de artificii.