Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin, ajunse la ediția a X-a

explo 1000x200

Mai multe manifestări religioase, culturale și artistice se vor desfășura în Episcopia Caransebeșului în perioada 8-15 mai, cu prilejul sărbătoririi festive a hramului noii catedrale episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş, în Duminica Tomii.

Toate acțiunile ce vor avea loc cu această ocazie vor fi legate de proclamarea de către Patriarhia Română a anului 2016 ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografiilor bisericeşti”, dar și de aniversarea a 130 de ani de la apariţia revistei eparhiale „Foaia Diecezană”, cea mai veche publicaţie bisericească din Banat.

Credincioșii sunt invitați astfel la Sfânta Liturghie, duminică, 8 Mai, cu ocazia hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, unde se vor putea închina la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae,(mâna dreaptă) aduse spre cinstire în Eparhia Banatului Montan cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou” din București. La finalul slujbei, în faţa catedralei, va avea loc spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănăţean, încheiat prin tradiționala horă bănățeană.

Luni, 9 mai, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Caransebeş va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Slujire şi educaţie“, ce va fi însoţit de vernisarea expoziţiei foto-documentare „Foaia Diecezană – 130 de ani de presă bisericească în Banat”. Simpozionul va fi împărțit pe secțiuni, participanții vor dezbate în prima zi temele la secțiunile teologice, iar marți, 10 mai, la secțiunile istorice.

„Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului” vor continua cu Festivalul Coral de Muzică Religioasă  „Miron Cristea”, ediția a VII-a, ce se va desfăşura în Catedrala Învierea Domnului. Programul va cuprinde și Festivalul Naţional al Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIV-a, organizat în zilele de 13 şi 14 mai. Tot în ziua de 14 mai, Eparhia Banatului Montan va organiza și Festivalul de Poezie în Grai Bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VII-a. Manifestarea va cuprinde recitaluri de poezie în interpretarea membrilor „Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean” şi recitări de poezie ale elevilor veniţi din diferite localităţi ale judeţelor Caraş-Severin şi Timiş. Duminică, 15 mai, începând cu orele 16.00, în Sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Caransebeş va fi susținută de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş piesa de teatru „Mironosițele”, care va încheia ampla manifestare Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin.

banner 970 x 250