„Rezolvarea poluării de la Moldomin e prioritară”

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a vizitat astăzi județul Caraș-Severin. Prima sa oprire a fost în capitala Clisurii Dunării, acolo unde sunt grave probleme de mediu din cauza poluării cu praf de la iazurile de decantare ale Moldomin.

Ministrul mediului s-a oprit la sediul Primăriei din Moldova Nouă, acolo unde a fost întâmpinat de primarul orașului, Matei Lupu, dar și de șefii instituțiilor de mediu din județ. Din delegația care a primit-o pe Rovana Plumb au făcut parte deputatul PSD, Ion Mocioalcă, și Horia Irimia, vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. După o strângere de mână prietenoasă cu toți cei care au așteptat-o, ministrul s-a retras în sala de dezbateri a administrației publice locale, iar discuțiile s-au purtat cu ușile închise. Asta pentru că în atenția membrului Guvernului au fost aduse cele mai mari probleme pe care le întâmpină județul în ceea ce privește protecția mediului înconjurător. Cea mai arzătoare este acum cea a poluării cu praful ucigaș de la Moldomin. Din cauza acestui fenomen, numărul persoanelor care suferă de cancer a crescut simțitor, culturile localnicilor au fost distruse, iar România s-a ales cu o plângere la Comisia Europeană pentru Protecția Mediului, din partea vecinilor sârbi.

La ieșire, ministrul mediului a acceptat, totuși, să stea de vorbă cu reporterii prezenți la fața locului și a subliniat faptul că problema poluării este în atenția Guvernului Ponta. „Sigur, trebuie să identificăm cât mai rapid o soluție temporară, până când se clarifică din punct de vedere juridic situația de la Moldomin în ceea ce privește privatizarea. Soluția temporară pentru iazurile respective trebuie identificată în așa fel încât să nu mai avem probleme de poluare și să nu mai fie afectată sănătatea cetățenilor. Aceasta este principala noastră preocupare! Împreună cu Ministerul Economiei, vom găsi soluția cea mai bună și adecvată, astfel încât pe timpul perioadelor când vântul bate cu putere să nu mai avem norii de praf care să afecteze cetățenii. Este una dintre prioritățile mele”, a declarat astăzi la Moldova Nouă ministrul mediului, Rovana Plumb.

Solicitări pentru ministrul mediului
Edilul-șef al orașului, Matei Lupu, cel care a întâmpinat-o astăzi pe Rovana Plumb, a decis să întocmească o listă pe care să treacă toate problemele de mediu care există la Moldova Nouă. Primarul crede că vizita oficialului de la centru este una deosebit de importantă pentru comunitatea locală, astfel că trebuie să se concretizeze în investiții, care să îi ajute pe oameni.

„În această perioadă, este cea mai importantă vizită. Asta pentru că, n-au trecut nici trei luni de la instalare și avem un ministru nou, care ne vizitează orașul. Avem probleme mari din cauza iazului de decantare. Avem probleme cu canalizarea și cu stația de epurare. În plus, gunoiul menajer ne dă bătăi de cap în această perioadă, întrucât groapa din oraș fiind închisă, trebuie să cărăm deșeurile până la Reșița, ceea ce este un efort financiar considerabil pentru noi”, a declarat astăzi Matei Lupu pentru „Express de Banat”.

În plus, acesta a subliniat faptul că râurile trebuie ecologizate. „De curățat, le-am curățat acum zece ani și tot la fel le-am găsit. Am înaintat un proiect de taluzare și de ecologizare la Moldova-Nouă”, spune primarul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631222691866″]

Malul Dunării este deosebit de important pentru turismul care se poate dezvolta în oraș, dar și pentru protecția față de revărsarea apelor. Astfel că, una dintre solicitările adresate ministrului s-a referit și la consolidarea malului. „În urmă cu câțiva ani, apa a ajuns până la sala de sport și nu vreau ca aceeași situație, în care ne-am apărat cu saci de nisip, să se repete. Odată cu această consolidare putem face și o zonă de promenadă la Dunăre”, subliniază edilul. În fruntea aceastei liste însă, se află cererea locală de ecologizare a iazurilor de decantare care, potrivit lui Matei Lupu, „omoară și sufocă populația”.

Vom găsi soluția cea mai bună și adecvată, astfel încât pe timpul perioadelor când vântul bate cu putere să nu mai avem norii de praf care să afecteze cetățenii”, Rovana Plumb, ministrul mediului

tmc 640

Comments

  1. ionicus says:

    In sfarsit un primar care face ceva si pentru comunitate.Felicitari!