Romeo Dunca îi dă peste nas ministrului liberal al Culturii: „Muzeul Revoluției de la Timișoara nu trebuie să poarte niciun nume de persoană fizică!”

Dacă ne-am obișnuit deja cu atacurile asupra politicienilor din alte partide, reacții oarecum firești, acum Romeo Dunca l-a transformat într-o țintă și pe ministrul Culturii, liberalul Bogdan Gheorghiu. Acesta anunța zilele trecute, într-o vizită la Timișoara, că dorește ca Muzeul Revoluției să poarte numele de Lepa Bărbat, prima persoană ucisă în decembrie 1989, chiar în Piața Libertății.

Romeo Dunca a reacționat imediat la auzul veștii că Muzeul Revoluției de la Timișoara va fi denumit. Chiar dacă dorința aparține ministrului Culturii, adică unui coleg de partid cu actualul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, asta nu l-a împiedicat pe Romeo Dunca să reacționeze ferm. „Muzeul Revoluției de la Timișoara nu trebuie să poarte niciun nume de persoană fizică. El trebuie să rămână simplu «Muzeul Revoluției din decembrie ’89». Pentru că la fel de simplă și spontană a fost revolta primilor oameni care s-au ridicat împotriva regimului. În rest… cine a fost primul mort din cauza revoltei personale care l-a adus în fața gloanțelor sau care a fost prima victimă colaterală aflată întâmplător pe stradă numai D-zeu știe”, spune Dunca, aparent sceptic față de modul în care s-au derulat evenimentele. Totuși, ar exista documente care spun că Lepa Bărbat a fost împușcată „în cap și piept (…) la intrarea în Piaţa Libertăţii, dinspre str. Karl Marx (…) cu o oră înainte ca dictatorul să ordone să se tragă în manifestanți”. În același moment, soțul femeii a fost rănit grav, iar fiica lor de doar 12 ani a fost rănită superficial de un glonț în zona brațului drept.

În cadrul vizitei pe care a avut-o miercuri la Timișoara, ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat că a avut deja o discuție cu familia victimei, iar membrii acesteia au fost de acord cu inițiativa și s-au simțit onorați de propunerea ministrului.

Romeo Dunca își încheie mesajul în același ton neîncrezător, făcând o trecere de la evenimentele din ’89 la prezent. „Neclar e și momentul la care Revoluția a învins. Sau dacă nu cumva încă luptăm cu moștenirea comunistă…”

CITEȘTE ȘI: Muzeul Revoluției de la Timișoara are nume, însă deocamdată nu e lansată nici licitația de proiectare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/