Muzeul Revoluției de la Timișoara are nume, însă deocamdată nu e lansată nici licitația de proiectare

Viitorul Muzeu al Revoluției de la Timișoara va purta numele lui Lepa Bărbat, „primul erou tăcut al Revoluției din 1989”, a anunțat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu. Până la acest moment nu a fost însă lansată nici procedura de achiziție a contractului de proiectare. 

Potrivit Ministerului Culturii, în prezent este în curs de elaborare documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică a contractului de servicii de proiectare. Unitatea de Management a Proiectului intenționează să încheie două contracte separate: unul pentru realizarea proiectului și altul pentru execuția lucrărilor. Conform estimărilor ministerului, până la finalul anului ar putea avea loc lansarea procedurii de achiziție a contractului de proiectare.

„Am inclus în propunerea pentru acordul cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei creșterea sumei pentru Muzeul Revoluției Naționale Anticomuniste. Îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale «Lepa Bărbat» pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local, de care întreaga Românie are dreptul să știe. Am avut o discuție cu familia, cu Ioana Bărbat, pe această temă, au spus că sunt de acord și se simt onorați că avem această inițiativă”, a declarat, la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Până când va și exista Muzeul Revoluției, fosta comenduire a garnizoanei din Piața Libertății rămâne un spațiu cultural. În această vară, clădirea a găzduit expoziții și proiecții de film.