România a aderat la EESSI-baza de date interconectată între 22 de țări europene

eu flag 1024x666

Românii care muncesc și trăiesc în spațiul european, dar și familiile acestora vor putea avea siguranța că vor putea beneficia de toate drepturile ce decurg din munca lor prestată peste hotare.

„Drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor”, a anunțat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

România a decis să se alăture unui grup de 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații prin sistemul informatic EESSI –  Electronic Exchange of Social Security Information.

După cum menționează ministrul, există garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite.

Decizia României de a se alătura acestui consorțiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza – fie individual, fie împreună.

Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI: Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, care folosesc aceeași aplicație dezvoltată de Comisia Europeană și pusă la dispoziția statelor membre, gratuit.

Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorțiul statelor coordonate de Italia.