Aleea Gugu, harţă între Stepanescu şi Vela!

Piaţa de vechituri de pe Aleea Gugu din Reşiţa a stârnit controverse între primarul Municipiului Caransebeş şi edilul-şef Mihai Stepanescu. La ultima şedinţă de Consiliu Local, consilierii urbei au respins plângerea prealabilă trimisă de Vela vizavi de acest obiectiv.

Liderul municipiului Caransebeş s-a arătat foarte revoltat de faptul că, prin Hotărârile Consiliului Local Reşiţa, s-a adus un grav prejudiciu gugulanilor, prin simpla asociere a denumirii de gugulani cu comercianţii de vechituri sau vânzătorii ambulanţi care îşi expun marfa pe aleea care poartă numele de Gugu.

De altfel, consilierii caransebeşeni, în frunte cu Marcel Vela, şi-au exprimat dezaprobarea în legătură cu această asociere, spunând că „este o inspiraţie nefericită, întinând semantica toponimului Gugu, piscul cel mai înalt al Culmii Godeanu, muntele divinităţii ancestrale (Zamolxis) al strămoşilor noştri daci”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Asocierea menţionată este jignitoare şi umilitoare pentru o numeroasă comunitate umană (gugulanii) al căror habitat se extinde de la poalele legendarului munte, comunitate conştientă şi mândră de trecutul său istoric şi de valorile ei sacralspirituale tradiţionale, tezaur nestemat în patrimoniul culturii şi civilizaţiei româneşti din spaţiul Banatului Montan”, se arată în plângerea primarului Marcel Vela.

De asemenea, acesta susţine că utilizarea denumirii respective reprezintă o gravă şi flagrantă încălcare a unui renume care a rezistat tuturor intemperiilor timpului datorită faptului că aproape 100.000 de români se fălesc cu numele de gugulani, pe ei unindu-i o istorie construită în jurul Vârfului Gugu.

Stepanescu, surprins de poziţia lui Vela

Edilul-şef al Reşiţei a expus, fără să stea prea mult pe gânduri, o hotărâre privind respingerea plângerii prealabile formulate de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş.

Sunt surprins de o aşa poziţie venită de la o filieră administrativă cum e Caransebeşul. Se leagă multe de Gugu ăsta. Se ştie că în Micro 4 străzile şi aleile au denumiri de munţi. Atât almăjenii, cât şi gugulanii reprezintă un brand şi, poate, şi eu ar trebui să mă pronunţ şi nu am făcut-o. Mi se pare prea importantă sau superficială poate pentru unii această problemă. De exemplu, pe Aleea Gugu sunt oameni care au probleme cu blocul explodat, au case acolo şi nu au fost întrebaţi dacă vor să accepte altă denumire de stradă sau să îşi schimbe buletinele. În orice caz, eu cred că avem multe lucruri de făcut în loc să ne ocupăm şi noi de străzile din Caransebeş, să îi punem şi pe cetăţenii de acolo să îşi schimbe documentele din cauza unei străzi”, a explicat primarul Mihai Stepanescu.

Potrivit acestuia, comunitatea reşiţeană nu a adus nicio jignire gugulanilor. „Eu zic ca fiecare să îşi vadă de străzile lui, pentru că nu sunt rezolvate toate problemele nici la Reşiţa şi nici la Caransebeş. De altfel, prin hotărârile adoptate, Consiliul Local al Municipiului Reşiţa nu a adus nicio încălcare, jignire sau umilinţă comunităţii gugulanilor. De aceea, am cerut respingerea acestui proiect ca nefondat şi exagerat”, a adăugat edilul-şef al Reşiţei.

banner 970 x 250

Comments

  1. Petru Fuchs says:

    Ii propun primarului Marcel Vela atacarea in instanta a actritei engleze Gugu Mbatha-Raw pentru ca si-a luat un nume considerat sfant pentru gugulani…