Sute de hectare de pădure rase de pe suprafața județului de cea mai mare investiție Transelectrica din Caraș-Severin!

Proiectul care prevede construirea unei magistrale care va purta curentul electric între România și Serbia se află pe ultimele trepte până la începerea lucrărilor. Chiar dacă aduce cu sine mai multe avantaje, noua linie de înaltă tensiune cere și sacrificii.

Stâlpii de înaltă tensiune vor împânzi o suprafață relativ mare din județ, iar pentru asta, sute de hectare de teren vor trebui sacrificate. Lungimea întregului traseu electric care va lega Reșița de Pancevo va avea o lungime de aproximativ 130 de kilometri, din care 63 vor fi pe teritoriul României.

Linia va fi echipată cu nouă conductoare active și două conductoare de protecție. Pentru ca montarea stâlpilor de înaltă tensiune să fie posibilă, suprafețe întregi vor fi scoase din fondul forestier. Astfel, vor fi folosite definitiv aproximativ 0,0870 de hectare de teren aflate în proprietatea muncipiului Reșița. Pe lângă acestea, mai bine de 150,000 de hectare de teren vor fi scoase temporar din fondul forestier municipal.

Acest teren temporar va fi destinat platformelor pentru montarea stâlpilor, zonelor de acces pentru conductele active, dar și culoarelor de siguranță ,unde se va defrișa pentru favorizarea accesului liniilor de înaltă tensiune. Pentru protejarea mediului înconjurător, aceste culoare nu vor fi defrișate decât în zonele unde, din cauza înălțimii pădurii, nu va fi posibilă respectarea distanței de protecție de șase metri între cabluri și arbori.

CITEȘTE ȘI: PESTE 130 DE MILIOANE LEI PENTRU REȘIȚA-PANCEVO!

Mai mult decât atât, pentru ca lucrările la construcția magistralei să fie posibile, suprafețele de teren necesare vor fi scoase și din fondul agricol. Transelectrica va trebui să plătească despăgubiri pentru aceste suprafețe, sume care vor fi calculate în conformitate cu prevederile legale.

Și zona Semenic-Cheile Carașului va avea de suferit odată cu montarea stâlpilor de înaltă tensiune. Având în vedere faptul că lungimea traseului de pe malul Carașului șerpuiește pe o distanță de 28 de kilometri, dar și faptul că zona este perpendiculară pe direcția dintre municipiul cărășean și Pancevo, evitarea acesteia este imposibilă. Totuși, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului, magistrala de înaltă tensiune va traversa doar o suprafață de o sută de metri din traseul natural.

Rămâi cu Express de Banat pentru a afla poziția Direcției Silvice cu privire la efectele pe care magistrala le va avea asupra fondului forestier!

CITEȘTE ȘI: O MAGISTRALĂ LEAGĂ ÎNCĂ O DATĂ ROMÂNIA DE SERBIA!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/