Reșița, în insolvență! Angajații administrației publice locale, în pușcărie!

Negocierile purtate de reprezentanții administrației publice locale cu patronul echipei de fotbal Metalul Reșița, Cătălin Rufă, au eșuat din nou și se îndreaptă tot mai clar spre desființarea clubului și încheierea socotelilor în sălile de judecată.

Primarul Mihai Stepanescu a primit un important sprijin în a demonstra ce mare șarlatan e Cătălin Rufă de la Curtea de Conturi, care a întomit un raport din care reiese că SC Metalul Reșița SA ar fi cheltuit ilegal vreo 8,8 miliarde de lei, bani proveniți de la bugetul orașului. E vorba despre anumite cheltuieli cu personalul și salariile jucătorilor, după cum a constatat Curtea de Conturi. Managerului i se impută că le-a plătit fotbaliștilor, din bani publici, salarii mai mari de 720 de lei, atât cât permite legislația română în vigoare, mai exact, normele financiare pentru activitatea sportivă din fonduri publice. Cu alte cuvinte, diferența dintre salariul unui jucător și 720 de lei ar fi trebuit suportată din venituri proprii sau surse de finanțare private. 3,7 miliarde reprezintă însă altceva. Și anume, cheltuieli suportate de CSM Școlar pentru cinci grupe de juniori care au evoluat în competiții oficiale pentru Metalul Reșița.

Concluziile Curții de Conturi sunt destul de ciudate, pentru că, dacă ar fi corecte, ar însemna să ucidă tot sportul românesc. Se știe foarte bine că majoritatea cluburilor sportive, nu numai cele care au echipe de fotbal, sunt finanțate exclusiv sau în cea mai mare parte din bani publici. ACS Poli Timișoara, ASA Târgu Mureș, ambele la fotbal, sau campioana României la handbal feminin, CSM București, sunt doar câteva dintre exemple. Niciun sportiv al acestor cluburi nu e plătit cu 720 de lei pe lună! Ceea ce a constatat Curtea de Conturi ar fi fost valabil, după cum spun cei care se pricep la legislație, dacă banii plătiți sub formă de salarii ar fi fost virați de municipalitate direct în conturile SC Metalul Reșița SA. Ceea ce nu s-a întâmplat! Tocmai acesta a fost scopul înființării AS Metalul Reșița, lucru pe care reprezentanții municipalității îl cunosc, dar preferă să nu și-l aducă aminte. Aceștia i-au prezentat cu mare satisfacție tatălui lui Cătălin Rufă, în ședința de ieri, concluziile Curții de Conturi. Prin modul în care i le-au dezvăluit, e clar că și le însușesc. Raportul respectiv poate fi însă contestat, lucru de care nimeni din Primăria Reșița nu pare interesat. Asta, când vine vorba despre problemele semnalate la finanțarea echipei de fotbal, pentru că toate celelalte nereguli descoperite de Curtea de Conturi vor fi, ca de fiecare dată, contestate.

Legat de plățile nelegale pe care CSM Școlar le-ar fi făcut pentru juniorii împrumutați la Metalul am mai tot discutat și lucrurile sunt la fel de simple și de clare. Toate facturile au fost emise către CSM Școlar, acceptate și plătite. Timp de doi ani! Și toată lumea a știut despre asta, chiar dacă pe unii i-a lovit între timp amnezia. În concluzie, au spus reprezentanții orașului, SC Metalul Reșița SA ar trebui să returneze bugetului local vreo 8,8 miliarde de lei sau să se considere că municipalitatea și-a respectat obligațiile la zi, în condițiile în care nu a mai virat vreun leu către club de prin aprilie.

Raportul Curții de Conturi poate îngropa într-adevăr, dar nu Metalul, ci CSM Școlar, instituție publică, finanțată exclusiv de la bugetul local. E de notorietate faptul că unii jucători ai echipei care activează în campionatul județean au salarii ce se învârt în jurul a 2.000 de lei. Veniturile proprii sunt infime, așa că, în mod evident, se plătește mai mult de 720 de lei pentru un jucător! Cătălin Rufă spune că s-a săturat de manevrele făcute de oficialitățile județene și și-a trimis avocații la înaintare. ,,Eu m-am săturat de toată aiureala asta. Am venit să fac fotbal la Reșița, pentru asta am fost chemat și uitați cu ce m-am ales. Voi face demersurile necesare și voi cere intrarea primăriei în insolvență. Eu nu vreau decât să se respecte contractul și termenii financiari pe care i-am stabilit și pe care domnul primar și consilierii locali i-au aprobat. Nu s-au mai plătit contribuțiile către echipă de atâtea luni. Am tot așteptat ca lucrurile să intre în ordine, în normalitate, dar văd că se dorește altceva. Voi cere achitarea restanțelor, în caz contrar, insolvența”, a declarat patronul rosso-nerilor.

La cum stau lucrurile, e cam clar că meciurile se mută la tribunal. La fel de clar este și faptul că, pe lândă prejudicii și daune interese, în joc pot apărea dosare penale. Și asta mai ales pentru angajații administrației publice locale, funcționari publici, care sunt părtași, într-un fel sau altul, la circul din Valea Domanului.

Comments

 1. eu says:

  unde-i lege, nu-i tocmeala !

 2. Nicolae says:

  Eu inclin sa cred ca primarul se afla in culpa .A finantat catre C.S.M. scolar Resita sume exorbitante de aproximativ 3 milioane lei in cam 2 ani si vrea acum sa se scoata pe spinarea metalului Resita . El crede ca lumea e proasta si numai dumnealui are ceva neuroni.E un caz destul de bine premeditat si cauta si el acari PAUNI.

 3. gogu says:

  La juniorii de la CSM SCOLAR, care au activat ca grupe de juniori pentru METALU Resita,este harababura.Se cearta antrenorii intre ei care grupa sa antreneze. In campionatul trecut la grupele de juniori li sa asigurat doar transportul si un bax- 6 sticle- de apa la un meci.Oricum banii destinati pentru juniori au fost redirectionati in alta parte. Parintii suporta cheltuielile pentru masa juniorilor cand au meciuri la distante mai mari de 50 km de Resita- este obligatia clubului sa asigure o masa-,platesc bani pentru viza medicala, platesc masa pentru oficialii de la alte echipe cand au meciuri la Resita(cazul turneului zonal la juniori C.)

 4. eu says:

  gogule , pai nu e suficient efortul de a plati deplasarea ? cu celelalte cheltuieli gen echipament , mingi , plata antrenorilor si a spalatoreselor , plata facturilor la utilitati [ foarte mari la 300 de juniori } se cam aduna , nu ?
  nicolae , ca si gogu vorbesti cu usurinta. 1 milion aproape sa platit rata la terenul sintetic m teren care este unul dintre cele mai bune din tara.desigur ca este mult de lucru , sunt multe de facut dar mai bine am pune umaru sa ajutam in loc sa comentam cu atata usurinta.
  domnul stanciu pomeneste de cateva echipe . asa tg mures , poli tm , dar acolo primariile si consiliile judetene nu sunt asociate cu persoane private, cum e cazu la metalu resita. in ce priveste raportul curti de conturi m acel raport e sfant , cum spuneam in comentul anterior unde-i lege , nu-i tocmeala. daca carol gurgu a semnat asa ceva este foarte greu si personal tind sa cred ca chiar a semnat. carol gurgu a facut se pare mai multe greseli acolo , dovada find si procesul pe care il are in speta ” scaunelor albastre ” , binenteles el se bucura de prezumtia de nevinovatoe pana la pronuntarea instantei , dar oricum este foarte ciudat sa aduci scaune albastre in valea domanului , in conditiile in care culorile clubului sunt rosu negru.

 5. P.F. says:

  INDIFEREN DACA NE CONVINE SAU NU MITICUL DE MACIUCAN VA PLECA CU BANI MULTI DE AICI DACA-SI PUNE AVOCATI DESTOINICI .ACUM DEPINDE SI DACA SUNT CEVA CLAUZE CONTRACTUALE CARE SA FIE INTERPRETATE.EL POATE SA-SI ADUCA MARTORI IN PROCESE CARE SA DEPUNA MARTURII SUB JURAMANT CA ADRIAN CIOCAN A INDEMNAT LOTUL DE JUCATORI LA NESUPUNERE SI LA SABOTARE A ACTIVITATII FOTBALISTICE ,MAI MULT DECAT ATAT LE-A CERUT SA SEMNEZE CEVA IN ACEST SENS.INTAMPLATOR SAU NU , PRIMARUL OPRESTE FINANTAREA IN MOMENTUL IN CARE ECHIPA SE BATE LA PROMOVARE , PRIMARUL SI OAMENII LUI DE NENUMARATE ORI AU DAT DIRECTIVE ANTRENORILOR SI LUI MUNTI SA DESTABILIZEZE PRIN ORICE MIJOACE BUNUL MERS AL ECHIPEI ANGRENATA LA PROMOVARE IN CAMPIONAT.DORINEL NU A PREA INTRAT IN JOCUL LUI SI S-A ALES CU STATUTUL DE PERSOANA NON GRATA PENTRU MUNICIPIUL RESITA.

 6. fost coleg de brasla says:

  Ziaristul Dani Stanciu daca nu ar exista>>>>> in mod categoric ar trebui inventat!!!!!!!!!!!!

 7. zoran says:

  ii baga pe toti in atentia leguitorilor .u.e.m, dionisie ghiorghioni ,sorin frunzapenala ,adrian chebutiu si mai sint destui pe maneca.

 8. plusica says:

  Am trait sa o vad si pe asta Dani Stanciu il face excroc pe Rufa. In concluzie niciodata nu este prea tarziu sa recunosti adevarul.

 9. kalasnikov says:

  Cine seamănă vânt, culege furtună…Aţi semănat liga a 2-a, culegeţi procese, tribunale, sentinţe, condamnări, ani grei de privare de libertate. S-a sesizat demult despre sifonarea banilor de la juniori la mercenari. Oare Opriţa cu ce salar era legitimat la CSM Şcolar???????

 10. GRN says:

  Esti sigur ca Oprita avea contract ? Oprita a antrenat gratis ,Oprita a mai si ajutat cu cate ceva [ masa , mici ajutoare jucatorilor , imprumuturi ]

 11. 333 says:

  ai dreptate dorinele. Acest oier orasenizat nu se mai satura de experimente; lui ii trebuie ansambluri folclorice ca sa aibe motive sa dispara pe banii vostri ai resitenilor pe la sarbi, italieni, sub paravanu ca “doreste sa infrateasca Resita cu alte localitati”Ce va adus resitenilor infratirea cu cineva….da pentru primar si gasca lui de trogloditi supusi este un motiv de plecare din tara la baut, f..t si alele asimilate.Fiecare deplasare a betivanilor si curvarilor va costa resitenilor aproape un miliard…verificati.
  Cu fotbalul ar fi mers toate foarte bine daca rufa avea din ce sa dea para indarat, a avut curajul sa se opuna si iata ce s-a intamplat….
  Resiteni trimiteti ciobanul la oi…si o sa va fie bine

 12. Podsekalnikov says:

  Oau, Resita nu v-a vea nici echipa de fotbal. Printre multe alte chestiuni mult mai importante. Un semnal de alarma la adresa conducatorilor ar fi fost boicotarea ,,zilelor resitei” din partea cetatenilor. Dar serbarile au fost un succes rasunator multumita participarii in numar mare a cetatenilor municipiului . Bravos cretinilor, in 5 ani nu v-a mai curge nici apa pe Barzava.

 13. mircea says:

  NOI vrem echipa de fotbal…cine o sa vina la fotbal, ca singurii care mai au bani sunt pensionarii si functionarii de la primarie care au salariile triplate ca sa slugareasca fara comentarii actualul primar. Numiti O SINGURA investitie serioasa pentru care a asudat acest primar,si atungi alegeti-l pe viata.Dar nu cred ca ve-ti gasi asa ceva in cv-ul lui, in afara catorva minuscule afaceri(si alea de comert). Resita este in moarte clinica, dar misulica si trupa lui de talhari muncesc in voie, netulburati de nimeni. Alo….DNA,CURTEA DE CONTURI,ETC…SUNTETI LA LUCRU VAI SI AMAR ASA NE TREBUIE

 14. resitean says:

  Daca postarea de mai sus este chiar a lui Dorinel, atunci se va cunoaste TOT ADEVARUL despre acest fals Mesia al resitenilor, omul care ,( crede el)se pricepe la toate , dar distruge tot unde se baga!In plus, va trebui sa raspunda si penal pt. toate prostiile pe care le-a facut direct si interpusi sau subalterni.

 15. q says:

  incurcata socoteala la Metalul Resita!..mai ales cand se asociaza doi hoti! …..

 16. z says:

  ai dreptate dar hoti este putin spus,TALHARI

 17. Nelu says:

  Ar fi intelept sa incetati acest circ ieftin privind situatia echipei de fotbal si sa nu terfeliti oamenii doar pe baza unor prejudecati sau impresii gresite. Dar cred ca este prea mult pentru nivelul vostru. Primaria Resita a sustinut intotdeauna sportul in general iar, in privinta echipei Metalul Resita, cred ca a fost cel mai serios sustinator efectiv, nu doar la nivel declarativ.

 18. ghita says:

  nu vad de ce isi dau unii cu parerea pe subiecte pe care nu le cunosc..sau toti care comentati aici sunteti fotbalisti??? lasati sa-si faca treaba cei platiti sa controleze si sa stabileasca cine a gresit..dar e foarte usor sa-l gasim vinovat pe primar si sa-l denigram…

 19. labos says:

  vai afectatilor din bani publici…ni se rupe de sponsorul vostru.Faceti dracului ceva si pentru oras.