Reluarea fertilizărilor in vitro la Maternitatea Bega, provocarea anului 2024

noua maternitate a timisoarei construita langa spitalul judetean
untitled design set 970x90 px

Noua maternitate pe care Consiliul Județean Timiș o construiește lângă Spitalul Județean din Timișoara este gata. Secțiile de pe Victor Babeș nr. 12 vor fi mutate aici pe parcursul acestui an, însă marele test va fi acreditarea centrului de fertilizare in vitro. 

Timișoara a fost primul oraș din țară în care, în 1996, se reușea prima operație de fertilizare in vitro. Centrul fusese realizat de Crucea Roșie Rhein Neckard Heidelberg. Operațiile au fost sistate în iulie 2009, după ce Autoritatea Națională de Transplant din București a descoperit că nu sunt îndeplinite normele de funcționare: lipseau filtrele de purificare și ozonificare a aerului. În anii de funcționare a centrului, profesorul Ioan Munteanu, „părintele” fertilizării in vitro, a ajutat la venirea pe lume a peste 500 de copii.

În ultimii 15 ani, centrul de fertilizare de la Maternitatea Bega nu a mai fost funcțional. Șansa este noua maternitate, construită lângă Spitalul Județean și Casa Austria. Autoritățile județene speră să o poată deschide la primăvară, însă există condiționări legate de obținerea tuturor avizelor necesare.

„Anul acesta vom da în folosință noua clădire a maternității pe care o dotăm și o aducem la cele mai înalte standarde. Secția de fertilizare in vitro va fi o premieră pentru întreaga regiune, femeile nu vor mai trebui să meargă la clinici din străinătate pentru această procedură. O vom putea face noi, aici, la Timișoara. Vor putea veni alți pacienți către spitalul nostru.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș, pentru expressdebanat.ro.

Unul din șase cupluri din Timiș, afectat de infertilitate

Florin Dorneanu, medic primar obstetrică ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, spune că aproape 17% din cuplurile din județ se confruntă cu probleme de fertilitate.

publicitate ziar expresb 1000x100

Statul decontează aproximativ 75% din costul unei proceduri FIV, printr-un program național al Ministerului Familiei. „În județul Timiș, cam 1 din 6 cupluri se apreciază că sunt afectate de infertilitate. (…) Sunt multe cauze ale infertilității de cuplu. Ce pot să vă spun e că în aproximativ 50% din cazuri sunt bărbații cu probleme, în celelalte 50% din cazuri ori femeile, ori și unul, și celălalt au probleme.”, a explicat medicul Florin Dorneanu, șeful Clinicii Gynatal din Timișoara.

Rata de succes a unei proceduri de fertilizare depinde mult de vârsta cuplurilor. De exemplu, poate fi de până la 80% în cazul unui cuplu de până în 30 de ani.

Spitalul Județean, nucleul hub-ului de sănătate din Timișoara

Consiliul Județean Timiș a investit în ultimii trei ani peste 50 de milioane de lei în Spitalul Județean din Timișoara: infrastructură edilitară, modernizarea spațiilor, secția de Urologie, extinderea Urgențelor.

„Investițiile în spitalul județean vor continua cu noua recepție, cu clădirea de mari arși care e o investiție foarte importantă. (…) La orizontul anilor 2028-2029, ne dorim ca aici, în Timișoara, în acest spațiu al spitalului județean să fie un adevărat hub de sănătate pentru întreaga regiune și să fim primul spital regional de facto construit și funcțional, înaintea celor care am auzit că se vor construi la Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Folosim toate oportunitățile de a atrage bani europeni pentru investiții în aceste proiecte din sănătate și educație și deja încep să se arate primele rezultate.”, a mai spus Alin Nica, liderul CJT.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/