Regiunea Vest ar putea beneficia de 200 de milioane de euro pentru mobilitate. Cum pot fi atrași banii europeni?

sorin maxim

160 de milioane de euro pentru mobilitatea care ține de zona urbană și încă aproape 40 de milioane de euro pentru zona de smart-city. Fondurile vor fi disponibile pentru localitățile din regiune, spune directorul ADR Vest, Sorin Maxim, în cadrul programului 2021-2027. Acesta este acum în avizare la Comisia Europeană. 

Vor fi foarte multe resurse la dispoziția Regiunii Vest pentru mobilitate, spune directorul ADR Vest, cu condiția ca proiectele să fie orientate spre zona de energie verde, nu diesel sau combustibili fosili.

„Pe partea de mobilitate noi avem mobilitate strict care ține de zona urbană undeva la 160 de milioane de euro pentru regiunea Vest plus pentru zona de smart-city încă aproape 40 de milioane de euro. Sunt practic 200 de milioane de euro doar pe partea de mobilitate plus încă 160 de milioane de euro care sunt pentru partea de transport. Acolo discutăm strict de drumuri și de infrastructură. Și cred că acestea împreună deja dau o sumă consistentă de bani, peste 300 de milioane de euro care dau anvergura sumei pe care noi putem să o investim în această direcție. Programul nostru este în acest moment la avizare la Comisia Europeană. Sper ca luna viitoare să fie aprobat acest program și să putem porni din această toamnă primele programe. Aici discutăm strict de programul 2021-2027. Evident că s-au accesat pe actualul program 2014-2020, avem reabilitări de linii de tramvai, căi de rulare și tramvaiele care sunt în Timișoara, la fel sunt finanțate prin acest program.”, a declarat Sorin Maxim.

CITEȘTE ȘI: Prima mașină complet autonomă prezentată timișorenilor

Banii vor putea fi accesați de autoritățile locale care fie au sisteme de transport și vor să le îmbunătățească, fie doresc să înființeze sisteme de transport, cum ar fi în zona metropolitană.

„Mobilitatea este altceva decât transportul. Nu este doar asfalt, nu este doar strada. Sunt și toate celelalte elemente care compun strada: semaforul, o aplicație de parcare inteligentă care face parte din smart-city, un sistem în care se monitorizează traficul și știm că dacă este aglomerat într-o zonă putem dirija traficul printr-o altă zonă, un sistem care monitorizează poluarea, care să ne spună că se merge prea tare într-o zonă în care sunt școli și putem interveni și lua măsuri. Toate acestea fac parte dintr-un concept de smart-city. Până acum, smart-city a fost înțeles la nivel primar: semafoare și camere de luat vederi. Cel mai important din aceste lucruri este informația pe care acestea o generează. Trebuie să folosim camere de luat vederi ca să vedem și să putem acționa în timp real dacă sunt modificări și lucruri care afectează calitatea vieții cetățeanului.”, a mai spus directorul ADR Vest.

CITEȘTE ȘI: Peste 1 miliard de euro, disponibili în planul de dezvoltare al Regiunii Vest. Sume record pentru companii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/