Peste 1 miliard de euro, disponibili în planul de dezvoltare al Regiunii Vest. Sume record pentru companii

adr

Pentru prima dată, planul de dezvoltare regională are o alocare financiară de 1,1 miliarde de euro la nivelul Regiunii Vest. Prin viitorul Program Operaţional Regional, în regiune ar putea ajunge aproximativ 270 de milioane de euro. În plus, există un nou tip de finanțare pus la dispoziție celor care vor să investească, finanțare complementară granturilor, care va ajuta mai cu seamă IMM-urile.

Astfel, un sfert din suma totală alocată regiunii (270 milioane euro) ar putea fi direcţionată către mediul de afaceri din vestul ţării, prin viitorul POR 2021-2027. În acest context, ADR Vest alocă cea mai mare sumă de până acum – 37 milioane euro – pentru formele noi de finanţare a firmelor prin instrumente financiare.

Oamenii de afaceri din regiune au fost invitaţi să asculte de la specialiști, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai mai multor fonduri de investiții cum anume pot beneficia de acum de instrumentele financiare pe care le vor avea la dispoziție prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a explicat care sunt avantajele acestor instrumente financiare.

„Avantajele sunt multiple. Sunt mult mai ușor de accesat decât granturile pe care le cunoaștem că au o procedură destul de birocratică. Prin instrumente asiguri sustenabilitatea investițiilor pe care le finanțezi prin POR sau alte programe operaționale. Este firesc, în momentul în care ai luat decizia de a investi printr-un instrument financiar îți faci foarte bine planul de business, analizezi piața pe care o ai la dispoziție și de aici ratele de supraviețuire ale afacerilor se vor îmbunătăți, dar și sustenabilitatea. Un alt avantaj: dacă ai fonduri alocate cu destinația de instrumente financiare de 100 de milioane de euro, efectul multiplicator în instrumentele financiare poate să fie de 100%, adică să investești în economie 200 de milioane de euro prin componentele de creditare pe care le ai la dispoziție.”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

maxim si bolos

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Oportunitățile de finanțare sunt potrivite pentru IMM-urile din vestul țării care realizează produse și servicii inovative și care utilizează noi tehnologii, dar și pentru start-up-urile inovative. „Va fi o injecție de capital masivă pe care o vom face în companii.”, a spus Sorin Maxim, directorul general ADR Vest. Beneficiare vor fi, în principal, business-urile de tehnologie.

„Ne dorim să accedem la un alt tip de finanțări, de instrumente, care, pe lângă faptul că fac o injecție de capital în companii în alt mod decât erau granturile până acum aduc și o sofisticare mai mare a procesului de dezvoltare a companiei. (…) Suntem la prima iterație cu acest tip de finanțare. Avem șansa la nivel regional să putem spune că prin autoritatea de management pe care o gestionăm acum putem decide care este soarta fondurilor, în sensul că, pentru prima dată, planul de dezvoltare regională are o alocare financiară de 1,1 miliarde la nivelul regiunii și vrem să dovedim că putem face lucrurile mai bine și mai repede pentru comunitățile noastre.”, a declarat Sorin Maxim.

ADR Vest va propune două instrumente de finanţare: instrumente de accelerare (cu o alocare de 8,5 milioane euro) şi instrumentul de venture capital (pentru care vor fi alocate 28,5  milioane euro).

Potrivit lui Sorin Maxim, programele regionale vor fi aprobate până în luna iulie, iar estimarea specialiștilor ADR Vest e ca cel mai devreme în septembrie-octombrie să lanseze o parte din ghidurile de finanțare. Prioritare sunt ghidurile în zona privată unde se încearcă plasarea cât mai repede a banilor în piață.

Regiunea Vest este a doua ca nivel de dezvoltare a României, însă PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 66% din nivelul mediu al Uniunii Europene.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/