Regionalizarea, în viziune social-democrată

Consilierul local Marius Bălean și deputatul PSD, Ioan Benga, au organizat la sfârşitul săptămânii trecute, cu sprijinul organizaţiei PSD Caraş-Severin, o dezbatere pe tema regionalizării. Invitat special a fost Victor Negrescu, preşedintele organizaţiei PES Activists România.

PES Activists este organizaţia de reprezentare a Partidului Socialiştilor Europeni în România, o structură care, din anul 2006, reprezintă dezbaterea temelor europene în ţară, dar şi în toate statele UE. În cadrul dezbaterii cu tema ,,Europa Regiunilor în context românesc”, organizatorii au dorit să culeagă cât mai multe idei şi soluţii de la participanţi, păreri care ulterior sunt transmise către decidenţi. Alături de reprezentantele organizaţiei de femei din Reşiţa, au luat parte şi tinerii social-democraţi din municipiu şi o mulţime de studenţi dornici de afirmare.

Cuvântul de deschidere al dezbaterii a fost susţinut de consilierul local Marius Bălean: „Am organizat această întâlnire în primul rând ca o informare pentru tineri şi pentru toţi cetăţenii care au fost prezenţi. Cred că e o iniţiativă bună, din care toţi avem câte ceva de învăţat, cu toate că în ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre această problemă -regionalizarea. Sper ca am venit, prin această initiativă, cu lucruri şi cunoştinţe noi pentru toţi cei interesaţi”. Acesta va reprezenta în viitor Caraş-Severinul în cadrul PES Activists România.

Prezent pentru prima dată la Reşiţa, Victor Negrescu, reprezentantul Partidului Socialiştilor Europeni, susţine că structura PES Activists este una care nu are limite de vârstă. Astfel, a lansat o serie de întrebări: Există un model european pentru regionalizare? Care sunt criteriile pentru viitoarele regiuni? Cum stabilim capitala regiunii? Cum votăm viitorul Consiliu şi preşedinte regional? Cum ne facem auzită vocea regiunii la Bruxelles? Care este viitorul judeţelor în viitoarele regiuni? La majoritatea dintre ele, cei prezenţi au găsit şi răspunsuri privind proiectul care urmează să fie implementat în toamna acestui an.

victor negrescu  flavius bozu                             Victor Negrescu                                                               Flavius Bozu

„În acest aspect, principalul criteriu ar trebui să fie cel cultural. Asta pentru că nu poţi pune laolaltă oameni care au origini cultural-etnice, tradiţii locale diferite, deşi în toată ţara există tot felul de obiceiuri care într-o oarecare măsură se aseamănă. Spre exemplu, în regiunea noastră nu cred ca s-ar integra foarte bine judeţele din est, cele apropiate. De asemenea, regiunea noastră, cu judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara este una destul de omogenă. De-a lungul istoriei ne-au legat multe aspecte cu aceste judeţe. Atât Caraş-Severin cât și Hunedoara sunt două judeţe cu un istoric industrial puternic. În ceea ce priveşte capitala regiunii, poate că în toate regiunile tentaţia de a alege capitala este de a alege acel oraş care este un puternic centru universitar, pentru că este polul şi automat nu ar fi nimic împotriva naturii să alegi un pol, o capitală care atrage mii de oameni”, a fost părerea lui Flavius Bozu, un tânăr social-democrat.

IMG_1246

Comments

 1. Ioan says:

  Nu lasati sa desfiinteze judetul Caras-Severin

 2. Ioan says:

  Care este viitorul judeţelor în viitoarele regiuni?

  si ce au raspuns?

 3. Ioan says:

  Victor Negrescu, reprezentantul Partidului Socialiştilor Europeni,
  cine este acest personaj si de unde?