PNL militează pentru analize gratuite

Liberalii cărășeni au participat astăzi la Delagația Permanentă a PNL, for în cadrul căruia s-au luat câteva decizii extrem de importante la capitolul sănătate.

Județul Caraș-Severin a fost reprezentat de președintele PNL al filialei județene, Marcel Vela, dar și de cei doi medici-parlamentari: senatorul Iosif Secășan și deputatul Laurențiu Tocuț. Una dintre rezoluțiile adoptate astăzi se referă la sănătatea românilor. În acest sens, liberalii au căzut de comun acord să îl mandateze pe ministrul Sănătății să aplice o reformă profundă a sistemului sanitar, care să conducă la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor.

Astfel că PNL va susține reluarea Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației. „În condițiile în care fondurile pentru sănătate sunt cu 3,7 miliarde de lei mai mici decât anul trecut din cauza achitării arieratelor, inteligent și strategic este să construim o politică de prevenție, care ar putea cu costuri reduse să îmbunătățească starea de sănătate a populației”, a declarat Iosif Secășan pentru Express de Banat. Potrivit senatorului, ministrul Eugen Nicolaescu are experiența unui Program Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației prin investigații de laborator, prin care s-au identificat bolile de care au suferit oamenii, astfel că liberalii sunt încrezători să îl mandateze încă o dată pentru declanșarea lui.

„Capitolul prevenție este unul deosebit de important în toate statele civilizate. Prin Programul pe care l-am mandat pe ministru să îl declanșeze se urmărește efectuarea unui pachet minim de analize, care să aibă ca finalitate o evidență clară a stării de sănătate a populației”, a declarat deputatul Laurențiu Tocuț pentru www.expressdebanat.ro .

Un rol important în aplicarea Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației îl vor avea medicii de familie, care sunt văzuți de liberali ca „un factor integrator” al măsurilor în domeniu.

Formula finală sub care se vor concretiza măsurile pe care PNL dorește să le susțină va fi adoptată după consultări cu organizațiile profesionale din domeniul sanitar, precum și cu asociațiile de pacienți.