Coordonatorul departamentului de comunicare al USRPLUS Timiș pe parcursul a trei seturi de alegeri, președintele USR Șag și-a dat demisia din partid, nemulțumit de politica pe care o duc liderii județeni.
Cristian Răducă a intrat în politică în PLUS, a fost membru în organizația de Șag, apoi liderul acesteia, coordonator al departamentului de comunicare și membru al Biroului Județean al PLUS Timiș, membru al Biroului Județean reunit al Alianței USR-PLUS Timiș și președinte al filialei Șag a USR.
„Astăzi am pus punct unui capitol din viața mea politică: nu mai sunt nici membru al USR, nici președintele filialei Șag. Am coordonat departamentul de comunicare pe parcursul a trei seturi de alegeri în cadrul alianței județene – locale, parlamentare și prezidențiale – și m-am implicat total în activitatea mea locală, ca și consilier. În tot acest timp mi-am asumat propuneri de proiecte, unele dintre ele cu aplicabilitate la nivel de municipiu sau județ. Cu toate acestea, în momentele în care am combătut anumite idei sau direcții pe care USR Timiș și le-a asumat, am fost ironizat, marginalizat și, ulterior, exclus.”, a anunțat Cristian Răducă pe Facebook.
Fostul lider USR Șag invocă și o „continuă stare de agresivitate la nivelul membrilor” de partid, fapt care împiedică implementarea unor proiecte importante în județ și Timișoara.
„Refuz să mai fiu asociat cu lipsa de eficiență a administrației locale din municipiu, cu dubla măsură în ceea ce privește politica (vezi cazul senatorului fără diplomă al USR Timiș, în contra-partidă cu declarațiile naționale cu privire la plagiat și educație!) și cu lipsa crasă de viziune politică a actualei conduceri a USR, atât la nivel național, cât și local! Pentru partidul pe care l-am reprezentat a devenit mai important să arate cu degetul inamicii mai mult sau mai puțin reali, în timp ce refuză să creeze punți de comunicare cu partenerii locali. Iar toate acestea generează o continuă stare de agresivitate la nivelul membrilor și împiedică implementarea unor proiecte esențiale pentru Timiș sau Timișoara. Au fost prea multe excluderi din USR în ultima perioadă, așa că îi voi scuti pe (foștii) mei colegi de încă o situație greu de explicat opiniei publice, prin urmare mi-am prezentat demisia din partid, cu efect imediat.”, a concluzionat consilierul local USR.
Potrivit Codului administrativ, mandatul unui consilier local încetează și în urma pierderii calităţii de membru al partidului pe a cărei listă a fost ales. Data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general al localității şi către consilierul local a hotărârii „forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, în situaţia în care legalitatea acesteia nu a fost contestată.”
În septembrie 2022, un anunț similar a fost făcut și de liderul USR Săcălaz. Cătălin Sfarghiu anunța, la acel moment, că se retrage de la conducerea organizației și renunță inclusiv la calitatea de consilier local dobândită în urma alegerilor din 2020. În noiembrie anul trecut, și liderul USR Moșnița Nouă a demisionat din partid, invocând „narativul strident, intimidant, făcut cu «ranga»” al conducerii județene de partid.
Iar în februarie anul acesta, USR l-a exclus din partid pe Raul Olajos, fost lider PLUS Timiș, co-președinte USRPLUS înainte de fuziune.