Rectorul Frunzăverde a așteptat bani de la președintele Frunzăverde! În zadar!

po 1000x100px (3)
explo 1000x200

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița ar fi putut fi lipsită de griji dacă Primăria Reșița sau Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi acoperit o parte din cheltuieli, așa cum se întâmplă în Europa civilizată. În România însă, legislația i-a interzis rectorului UEM să se bucure de un astfel de sprijin!

 

Învățământul superior este în pericol la Reșița, după cum recunoaște toată lumea, iar de vină pentru asta ar fi doar Legea Educației și metodologia de finanțare a universităților. Cel puțin așa susține Doina Frunzăverde. Rectorul UEM este convins că nu s-ar fi ajuns în situația critică de astăzi dacă s-ar fi intervenit în altă parte decât în managementul universității.  „Am așteptat două fenomene care însă nu s-au întâmplat. Am așteptat să se schimbe metodologia de finanțare, să fie alocată suma pentru fiecare student în funcție de costul real. S-a făcut acest lucru numai pentru bursele doctorale. Am așteptat să se schimbe metodologia și tariful pe student, dar și implementarea noii metodologii de evaluare a programelor de studii și de ierarhizare a universităților”, a explicat acesta.

banner 1000 x 100 hd
expresb 1000x100

Și asta nu e tot. Doina Frunzăverde a mai așteptat ceva. „Dacă o instituție de învățământ superior este importantă pentru o regiune, atunci am așteptat ca să fie creat cadrul legislativ necesar pentru ca regiunea, dacă hotărăște că are nevoie de învățământ superior, să poată susține universitatea, așa cum se întâmplă și în alte țări europene, unde universitățile au bugetul constituit în parte din bugetul de la Ministerul Educației și în parte de la bugetul local, primăria sau Consiliul Județean. În cazul nostru cred că ar fi putut să găsească resursa dacă regiunea consideră că instituția de învățământ superior trebuie să rămână în Reșița și să ofere șansa la studii superioare pentru, la ora asta, 1.619 studenți”, a mai declarat Doina Frunzăverde.

Teoretic, sună bine și corect. Practic însă, intervențiile administrațiilor publice locale sau județene se pot rezuma doar la promisele ajutoare sociale angajaților cu salariile cele mai mici din universitate.

banner 1000 x 100 hd
upt 1000x100
03 britannia 1000 x 100 gif