Reacții dure după scandalul din Consiliul Local Timișoara pe tema publicării actelor de identitate și a studiilor. Cine sunt „neomarxiștii” și „impostorii”?

plen cl timisoara

Hotărârile Consiliului Local Timișoara care îi obligă pe primar, viceprimari, personalul cu funcții de conducere și aleșii locali să facă publice copii după actele de identitate și studiile absolvite au generat reacții în lanț. Consilierii USRPLUS spun că demersul este ilegal și neconstituțional. În plus acuză formarea unei noi majorități în CL între PNL, PSD și Pro România. O reacție a avut și fostul primar Nicolae Robu. El i-a numit „neomarxiști” pe consilierii USRPLUS.

Primarul Dominic Fritz acuză un „război politic penibil al unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere” și afirmă că „nu am întâlnit niciun cetățean care să ceară să-mi vadă buletinul”.

Aleșii care îl susțin pe Dominic Fritz spun că hotărârile votate în Consiliul Local Timișoara reprezintă „o vânătoare de vrăjitoare împotriva primarului”. „Care e noima acestui proiect, care este ilegal, alta decât a relua falsul promovat de fostul primar Nicolae Robu, acela că domnul primar nu locuiește în Timișoara?”, se întreabă consilierul local USRPLUS Ovidiu Merean.

CITEȘTE ȘI: Dominic Fritz, obligat să-și publice diplomele și domiciliul. Primarul Timișoarei s-a opus: „Nu mă voi lăsa intimidat”

La rândul ei, Paula Romocean susține că hotărârea votată este ilegală. „Aleșii Timișoarei și angajații PMT au trecut prin vot, prin validarea instanțelor ori prin concursuri și selecții conform legilor din România, le-au fost deja verificate datele, altfel nu ar fi putut să ajungă acolo unde sunt astăzi. Administrația publică este guvernată de legi și de Constituția României, nu de interesele electorale ale contracandidaților lui Dominic Fritz, Robu și Craina, sau ale coaliției PNL-PSD-Ponta”, a spus Paula Romocean.

Robu își postează diplomele de studii pe Facebook și îi transmite un mesaj dur lui Fritz 

„Cu toată opoziția neomarxiștilor”, spune Nicolae Robu, proiectele cu privire la publicarea actelor de studii și copii după actul în care este înscrisă localitatea de domiciliu au fost aprobate.

„Se pare că domnul Fritz și unii dintre colegii lui au lucruri de ascuns… Spus direct: au mințit că au diverse studii și de fapt nu le au, respectiv au mințit, a se citi: au făcut declarații în fals și uz de fals, că au domiciliul în Timișoara, cum cere legea și nu îl au. Iată, ca să arăt cât de simplu este să faci ce cer cele două proiecte devenite hotărâri, eu, care nu sunt vizat de ele, vă prezint în atașament fotocopii făcute de mine cu telefonul după documentele cerute. Aștept ca și domnul Fritz să facă la fel! Cerința de postare a diplomelor are doar menirea de a-i devoala pe mincinoși, pe șarlatanii care declară că au studii pe care nu le au.”, a scris Robu pe Facebook.

Robu îl acuză pe Fritz că este un „impostor” care a „ajuns primar prin fals și uz de fals, însoțit de intoxicare și manipulare plătite cu bani mulți de grupurile de interese ce sunt în spatele lui”.

PSD: „S-ar putea ca lumea să înțeleagă în sfârșit că ești un impostor!”

Social-democratul Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara, se întreabă de ce îi deranjează atât de mult pe USR-iști obligativitatea publicării actelor de studii.

„Sare în ochi opoziția USR din Consiliul Local Timişoara privind publicarea diplomelor de studii şi a localității de domiciliu. Că Dominic Fritz are o mare problemă cu domiciliul/rezidența, asta e deja de notorietate şi probabil că lucrurile nu vor rămâne aşa, existând şi o anchetă pe rol. Dar de unde atâta înverşunare în a ascunde studiile şi evoluția lor? Dacă în alte țări starea de sănătate a preşedintelui e informație publică, am putea şi noi să avem acces măcar la informații de bază despre şcolile celor ce ne conduc şi pe care îi plătim. Pentru că dacă minți că ai făcut o facultate şi tu ai 12 clase sau dacă ai fost repetent vreo doi ani în studenție, s-ar putea ca lumea să înțeleagă în sfârşit că eşti un impostor! Mai ales că te-ai prezentat în fața electoratului ca preacurat, preanevinovat şi ultracompetent, parcă născut din spuma mării, când de fapt eşti la fel sau mai putred decât cei împotriva cărora pretinzi că lupți!”, a declarat Mihai Ritivoiu.

Ce se întâmplă în continuare cu hotărârile de consiliu local adoptate?

Orice hotărâre de consiliu local trebuie contrasemnată, pentru legalitate, de secretarul general al localității. Secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu contrasemnează hotărârea în cazul în care consideră că aceasta este ilegală. În acest caz, în următoarea ședință a consiliului local, depune în scris și expune în fața acestuia opinia sa motivată, care se consemnează în procesul-verbal al ședinței.”, se arată la articolul 140 din Codul Administrativ. 

Ulterior, hotărârea trebuie depusă, spre verificare, în 10 zile de la adoptare, la Instituția Prefectului. „(1) Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului.(2) Prefectul poate ataca actele autorităților prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în fața instanței competente, în condițiile legii contenciosului administrativ.”, arată articolul 255 din Codul Administrativ. 

Eventuale obiecții de nelegalitate pot fi ridicate de prefect, printr-un recurs grațios. Dacă autoritatea locală nu dă curs solicitărilor reprezentantului Guvernului în teritoriu și nu modifică sau revocă, după caz, hotărârea, prefectul se poate adresa instanței. Cea competentă, în acest caz, pentru soluționarea cauzei este Tribunalul Timiș. În cazul unui atac al prefectului, hotărârea se suspendă de drept (încetează să mai producă efecte) din momentul depunerii acțiunii până la solicitarea procesului. În cazul în care documentul este atacat în instanță de o persoană vătămată direct de prevederile hotărârii, documentul nu este nul de drept.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/