Dominic Fritz, obligat să-și publice diplomele și domiciliul. Primarul Timișoarei s-a opus: „Nu mă voi lăsa intimidat”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, este obligat să facă publice actele de studiu, dar și dovada domiciliului, după ce două proiecte de hotărâre în acest sens au fost votate, aseară, în consiliul local. Înainte de a fi aprobate, a fost circ în timpul ședinței, edilul-șef și consilierii locali USRPLUS nu au fost de acord cu cele două propuneri.

Două proiecte de hotărâre controversate, propuse de consilierul local Pro România Marius Craina, au fost aprobate, aseară, în timpul ședinței Consiliului Local Timișoara. Primul dintre acestea se referă la publicarea actelor de studii ale primarului, viceprimarilor, consilierilor personali ai primarului și viceprimarilor precum și a angajaților care dețin funcții de conducere. De asemenea, cel de-al doilea proiect vizează publicarea dovezii domiciliului aleșilor locali din Timișoara.

Ambele proiecte au fost aprobate cu 14 voturi pentru și 12 împotrivă, nu înainte de a avea loc discuții aprinse în ședința Consiliului Local Timișoara timp de aproape o oră. Asta în condițiile în care atât primarul Dominic Fritz, cât și consilierii locali USRPLUS nu au fost de acord cu prevederile celor două proiecte.

Este o cerere care dovedește deschiderea noastră față de timișoreni”, a precizat Marius Craina, inițiatorul celor două proiecte. „Nu există obligativitate legală a publicării diplomelor. Mai mult, nu există nici obligativitatea de a avea diplomele. Se induce ideea că doar cei cu multe studii ar avea dreptul să fie aleși. Mi se pare ridicol că acest proiect este inițial de un coleg din partidul lui Victor Ponta, doctor în plagiat. Dacă vor fi aprobate, aceste proiecte vor fi abrogate în instanță. Vă propun, domnule Craina, să veniți cu proiecte utile în domeniul sănătății. Cetățenii ne-au ales pentru ce putem face pentru timișoreni, nu pentru diplomele noastre”, a afirmat Rodica Militaru, consilier local USRPLUS.

Foarte multe partide în campania electorală au spus că vor să fie transparente. Nu prea avem ce să ascundem. De ce ne e frică? Ar trebui să fim mândri de ce școli am terminat. Ne ascundem după un buletin pe care apare numele și orașul? Ce este ilegal? Nu cred că am ajuns după 30 de ani de libertate să ne comportăm ca și în comunism. Ce avem de ascuns? De cine vă ascundeți și de ce?”, a semnalat Simion Moșiu, consilier local PNL.

În discuție a intervenit și secretarul Primăriei Timișoara, Caius Șuli, care a declarat că nu a avizat cele două proiecte de hotărâre. De asemenea, Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a luat cuvântul pentru a anunța că va vota cele două proiecte. „Observ că s-a iscat o discuție aprinsă pentru un lucru atât de mărunt. Este o chestiune minoră de transparență”, a precizat Cosmin Tabără.

În final, Dominic Fritz a răbufnit, afirmând că este vorba, de fapt de jocuri politice.

Aceste proiecte de hotărâre de consiliu local nu vor fi avizate de către secretarul general al Primăriei Timișoara pentru că acesta nu consideră că sunt legale. Ceea ce înseamnă că dacă dvs. le veți vota, vor ajunge la prefectură și prefectura ne va cere să le revocăm, pentru că nu sunt contrasemnate de către secretarul general. Atât de simplu. Dacă mai există o îndoială de ce a pierdut colegul nostru, domnul Craina, alegerile și partidul Pro România, dacă mai există o îndoială de ce a pierdut fostul coleg profesor doctor honoris causa Nicolae Robu și PNL alegerile, ăsta este răspunsul. Aici vă investiți energia politică, în aceste jocuri. Ăsta este proiectul cu care ne risipim timpul? Bineînțeles că este o ipocrizie dacă spuneți că nu este despre persoane, pentru că știți foarte bine care este contextul politic al acestui proiect. Contextul politic este că unii nu pot să accepte o realitate legală declarată, verificată, răsverificată de instanță, că Timișoara are un primar legitim ales. Spre deosebire de anumite birouri electorale ale unor partide, Biroul Electoral al județului Timiș și Biroul Electoral al României și-au făcut treaba și au stabilit cine a câștigat alegerile și că a îndeplinit toate condițiile. Nu este vorba de transparență aici, este vorba despre un război politic penibil ale unor persoane care nu pot accepta că timișorenii au făcut o alegere. Încă o dată, asumați-vă că aceste alegeri care au avut loc în septembrie au avut un rezultat și pe partea de primar, și de consiliu local și terminați cu aceste insinuări că ar fi ceva de ascuns, că este ceva necurat aici și apucați-vă de treabă pentru timișoreni”, a declarat Dominic Fritz, nervos.

Discuțiile în plen au continuat, iar la un moment dat, primarul Timișoarei a ținut să-i felicite pe consilierii locali din diferite partide, care s-au „împrietenit”. „Felicitările mele să văd cum grupul PNL votează în unanimitate cu PSD și Pro România. Mă bucur că ați găsit din nou prietenia”, a precizat Fritz.

Ulterior, Dominic Fritz a scris și un mesaj pe pagina sa de Facebook, afirmând, printre altele, că „eu cel puțin nu mă voi lăsa intimidat și voi lupta în continuare ca Timișoara să-și atingă pe deplin potențialul european”.