Prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, spune că CJSU nu are între atribuții gestionarea problemei migranților, aceasta fiind de competența Autorității Teritoriale de Ordine Publică al cărui președinte recent ales este fix Alin Nica, șeful CJT.
Autoritățile locale și județene își pasează răspunderea una la alta, în urma incidentului care a avut loc la Timișoara, luni seară, când un cetățean afgan a fost ucis în urma unei răfuieli în care au fost implicate două grupări de migranți.
Prima reacție după eveniment a venit de la președintele CJT. Alin Nica a afirmat că va solicita convocarea de urgență a CJSU Timiș pentru a lua în discuție problema migranților care stau pe străzile din Timișoara.
La rândul său, prefectul Zoltan Nemeth spune că gestionarea situației migranților din județul Timiș este o prioritate a structurilor MAI și că săptămânal au loc discuții menite să identifice soluțiile legale necesare de implementat.
„Numărul mare de migranți care au ajuns în județul Timiș creează, într-adevăr, o provocare pentru autorități. Structurile MAI au un plan de măsuri, parte dintr-un management integrat, iar fiecare dintre structurile MAI au atribuțiile stabilite, fiind implicate în principal în gestionarea acestui subiect Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Generală pentru Imigrări. Subiectul migranților aflați în locurile publice sau în locații clandestine (case părăsite), nu este de competența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind o chestiune ce ține de ordinea publică. Instituțiile implicate în CJSU pot face, eventual, o informare privind situația actuală a migrației. Fiind un subiect ce ține de ordinea publică, o eventuală discuție și consultare formală pe îmbunătățirea măsurilor de ordine publică în municipiul Timișoara și județul Timiș, poate avea loc în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) al cărui președinte recent ales este președintele Consiliului Județean Timiș. În calitate de prefect, una dintre primele măsuri luate a fost demararea procedurilor pentru constituirea noului ATOP, deoarece, de la alegerile locale din septembrie 2021, nu era actualizată componența ATOP. În acest moment ATOP este constituit și poate funcționa.”, a spus Zoltan Nemeth.
Nemeth spune că în cazul evenimentului de luni seară, organele abilitate efectuează cercetările necesare, fiind deschis un dosar de urmărire penală.
„Urmare a acțiunii forțelor de ordine de ieri, aproape 90% dintre migranții identificați și legitimați aveau forme legale în România, în bază cărora au dreptul să se deplaseze liber pe teritoriul României ca orice alt cetățean. Am solicitat structurilor MAI o informare privind evenimentul din 19.04.2021 și măsurile luate, atât cu privire la acest eveniment, cât și măsurile avute în vedere pentru ordinea publică, în perioada următoare.”, a mai spus Nemeth.
Ulterior acestui raport, precizează prefectul, va convoca structurile MAI la o ședință pentru a analiza propunerile fiecărei structuri și asigurarea unei coordonări între acestea.
Replica președintelui CJ Timiș Alin Nica
Într-o replică la replica prefectului de Timiș, Alin Nica îl contrazice pe Zoltan Nemeth și spune că ATOP este constituit, dar nu și validat, acest lucru urmând să se întâmple în 28 aprilie. Este motivul pentru care, spune Alin Nica, ar fi solicitat convocarea CJSU.
„Este ciudat faptul că prefectul nu cunoaște datele de mai sus deoarece ATOP Timiș s-a constituit chiar prin ordinul dânsului. Însă puține lucruri mă mai miră după ce primarul Timișoarei a anunțat astăzi în conferință de presă că așteaptă de la CJ Timiș un spațiu pentru cazarea migranților în condițiile în care spațiul era deja dat de o săptămână, protocolul fiind blocat la Primărie. În ceea ce privește ordinea publică, aceasta este cea de-a doua atribuție esențială a prefectului, imediat după verificarea legalității actelor administrative. În consecință, pe tema ordinii publice și a migranților, în locul prefectului, eu n-aș aștepta după ATOP Timiș care are rol consultativ, ci aș intra în atribuții, prefectul fiind și angajat MAI, pe lângă reprezentantul Guvernului în teritoriu.”, a spus Alin Nica.
Liberalul a mai precizat și că va solicita parlamentarilor de Timiș să inițieze modificările legislative necesare care să susțină măsurile de gestionare eficientă a migranților.