„Nu se poate ca Timișoara să fie lăsată singură să gestioneze această provocare”. Soluția înaintată de Fritz pentru rezolvarea problemei migranților fără adăpost

Primarul Timișoarei este de părere că rezolvarea problemei migranților care părăsesc localitățile în care sunt arondați și stau pe străzi, în Timișoara, este de competența Guvernului. Timișoara, spune Dominic Fritz, nu poate fi lăsată singură să gestioneze această provocare. 

„Această problemă a migrației cu care ne confruntăm în România și în Timișoara este o problemă națională și are nevoie de soluții naționale. Nu se poate ca Timișoara să fie lăsată singură să își gestioneze această provocare. Acest fenomen nu va fi ceva ce va dispărea peste noapte. Vom trăi ca țară cu fenomenul migrației și acum că vine căldura cifrele mai degrabă o să crească, decât o să scadă.”, a spus primarul Dominic Fritz, într-o primă reacție după evenimentul de luni seară în care un cetățean afgan a fost ucis în apropierea Gării de Nord din Timișoara.

Nu este prima dată când Fritz solicită intervenție de la nivel național pentru gestionarea problemei migranților. Una dintre soluțiile propuse de edilul local este limitarea deplasării acestor migranți pe teritoriul județului în raza căruia sunt arodanți temporar.

„Cred în continuare că în momentul în care există un drept neîngrădit la libera circulației fără să asigurăm și o locuință care să acompanieze acest drept, acest lucru este o problemă. Trebuie să dezbatem dacă nu există poate și forme prin care putem să încurajăm solicitanții de azil din România să rămână în spațiile în care sunt cazați. Să fii liber să circuli în județul în care ai o reședință dovedită ori printr-un loc de cazare într-un centru IGI ori altă formă de locuință.”, a explicat Dominic Fritz.

Problema va fi dezbătută, a mai anunțat primarul, în Capitală, miercuri, de viceprimarul Cosmin Tabără și reprezentanți ai MAI.

Pe de altă parte, Dominic Fritz a mai spus și că primăria este singura autoritate din județ care a pus la dispoziția migranților un spațiu pentru carantinare. Afirmația sa a fost contrazisă de președintele CJ Timiș. Săptămâna trecută, aleșii județeni au aprobat punerea la dispoziția migranților a unui spațiu în mansarda unui imobil aflat în apropierea Pieței 700, cu 45 de locuri, pentru carantinarea acestora.

„CJ Timiș a oferit deja spațiu pentru punerea în carantină a migranților și sunt surprins că acest lucru nu este cunoscut la nivelul Primăriei Timișoara. Prefectura Timiș ne-a solicitat locurile de cazare, iar noi am răspuns acestui apel cu punerea la dispoziție a unui spațiu pregătit să primească 45 de persoane, igienizat, compartimentat și autorizat DSP Timiș. Sper ca eforturile noastre să nu fi fost în van, iar infrastructura existentă să fie folosită dacă a fost solicitată.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Reacția prefectului de Timiș după crima din zona Gării de Nord din Timișoara. Ce a solicitat MAI?