Râurile Timiş şi Sebeş – surse de îmbolnăvire pentru înotătorii ocazionali din Caransebeş!

Dacă la Caransebeș era odată un loc amenajat pe râul Sebeș și un altul pe râul Timiș pentru scăldat și oamenii le preferau decât să meargă la ștrand, se pare că totuși cea mai bună variantă pentru înot sunt bazinele de la ștrand. Și asta pentru că apa este tratată și se iau probe pentru a nu exista riscul îmbolnăvirii celor care merg la bălăceală.

Dacă vreți să scăpați de căldură făcând baie în Timiş, trebuie să știți că riscați să contractați o serie de boli grave din cauza bacteriilor existente în apă. Recentele inundații, urmate de temperaturi caniculare, au condus la înmulțirea bacteriilor, din apele stătătoare cu precădere, iar riscul de îmbolnăvire e crescut.

Direcţia pentru Sănătate Publică atenţionează că întreg râul Timiş prezintă pericol de îmbolnăvire! Timişul nu este amenajat şi nu există locuri autorizate pentru a se face baie. Este indicat, aşadar, ca înotul să se facă în locuri amenajate, unde apa este verificată şi corespunde condiţiilor. Reprezentanții DSP nu mai au competenţa să verifice zonele neamenajate, întrucât nu sunt considerate locuri frecventate constant de minimum 150 de persoane!

Medicii atrag atenţia asupra pericolului luării unor boli de piele din râul Timiș, cum ar fi micozele, eczemele sau leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. Însă poate cea mai gravă este meningita, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare și convulsii. Medicii atenţionează populaţia să nu folosească surse de îmbăiere neautorizate sanitar, pentru că se pot lua și boli digestive sau afecţiuni ale ochilor şi urechilor, conjunctivite, otite şi sinuzite.

La ștrandul din Caransebeș, calitatea apei va fi monitorizată conform Ordinului 119 din 2014 al ministrului Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Periodic sunt ridicate probe ale apei din bazine, care vor fi duse la laborator spre analiză.

CITEȘȚE ȘI:

S-a deschis sezonul estival și la Caransebeș

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/