14 tineri din Caransebeş, alături de Papa Francisc

Un grup de 14 tineri catolici din Caransebeș participă în aceste zile la o amplă acțiune în Polonia menită să adune mii de tineri din întreaga lume pentru un festival al tineretului. La Cracovia și în alte orașe din zona Malopolska se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului, ediția a XXXI-a, întâlnire la care va lua parte și Papa Francisc, între 27 și 31 iulie.

Anul acesta, peste două milioane de tineri se vor întâlni la Cracovia pentru o nouă Zi Mondială a Tineretului. Călătoria celor 14 tineri din Caransebeş este suportată financiar de către Primăria Municipiului, ne-a precizat părintele Martin Neagu, parohul Bisericii Romano Catolice din Caransebeș.

Polonia va deveni „campus misericordiae”, un tărâm al milostivirii binecuvântat de viaţa sfântului Ioan Paul al II-lea şi a sfintei Faustina Kowalska, exemplari apostoli ai milostivirii. În mijlocul tinerilor va fi prezent Papa Francisc, care a declarat acest eveniment ca un „Jubileu al tinerilor” în cadrul „Jubileului Extraordinar al Milostivirii”.papa_francisc_-19-1024x682

Caransebeșenii vor avea parte de o experiență unică în viața lor. Vor asista la întreaga ceremonie de primire a Sfântului Părinte, care va apărea la fereastra papală pentru a saluta credincioșii adunaţi în piața din fața reședinței episcopilor din Cracovia. Programul tinerilor cuprinde vizitarea Capelei Sfinților Ioan Botezătorul și Ioan Apostolul, a Mănăstirii JASNA GÓRA în Częstochowa, cu rugăciune în Capela Imaginii Miraculoase. De asemenea, vor lua parte la Sfânta Liturghie cu ocazia a 1050 de ani de la botezul Poloniei, în zona Sanctuarului, care poate găzdui aproximativ 300.000 de credincioși. Episcopii și mulți preoți polonezi vor concelebra, în prezența Președintelui Republicii Polone și a celor mai înalte autorități ale țării.

Un alt moment important în organizarea marelui eveniment îl constituie vizita la Auschwitz. În acest an, se marchează a 75-a aniversare a martiriului Sfântului Maximilian Kolbe. Astfel că Sfântul Părinte va merge în lagărul de concentrare, trecând prin poarta de intrare pe cont propriu. La intrarea în curtea Blocului 11, Sfântul Părinte se va întâlni în mod individual cu 15 supraviețuitori ai lagărelor și va oficia Rugăciunea privată în celula părintelui martir Maximilian Kolbe. Sfântul Părinte va merge cu mașina prin poarta principală a lagărului, de-a lungul liniei de cale ferată, până la piața din fața monumentului Internațional al Victimelor din lagăr, unde vor fi adunați aproximativ 1.000 de vizitatori. El se va opri pentru o rugăciune în tăcere în fața monumentului.

Tinerii catolici din Caransebeș alături de alte câteva mii vor lua parte la Calea Crucii în Cracovia, iar la sfârșitul Căii Crucii, Sfântul Părinte va ţine un scurt discurs, iar după cină, va apărea la fereastra papală, salutând credincioșii care s-au adunat în piață.

Întâlnirea cu tinerii va culmina cu Celebrarea Sacramentului Spovezii pentru câţiva tineri. Papa Francisc este al treilea papă – după Sf. Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea – care vizitează Sanctuarul Milostivirii Divine, dar primul care spovedește aici. În jur de 2000 de oameni vor fi în sanctuar: preoți, persoane consacrate și seminariști din Polonia. 5000 vor putea participa la Liturghie pe marea platformă din fața altarului. Părinte va lua masa de prânz cu arhiepiscopul de Cracovia și 12 reprezentanți ai tinerilor din diferite țări: un băiat și o fată de pe fiecare continent, precum și un băiat și o fată din Polonia. În 31 iulie va avea loc Sfânta Liturghie de încheiere, pentru a marca sfârșitul Zilei Mondiale a Tineretului și trimiterea tinerilor ca martori ai Milostivirii Divine, cu anunțul locului unde se va desfășura anul viitor Ziua Mondială a Tineretului.