Raul Ambruș a fost exclus din PNL Timiș. Teoretic, rămâne și fără funcția de consilier local

ambrus

Conducerea filialei județene a PNL Timiș a votat excluderea lui Raul Ambruș din partid. Cel sancționat a refuzat să vină să își expună punctul de vedere în cadrul ședinței. 

Ambruș este și consilier local în cadrul CL Timișoara. El fusese sancționat, din luna iulie, cu suspendarea din PNL pe o perioadă de 6 luni. I s-a reproșat nu doar scandalul de la alegerile interne din vară, ci și faptul că a votat împotriva propriului grup politic în CL Timișoara la proiectul de hotărâre care viza majorarea taxelor și impozitelor pentru anul viitor. PNL Timiș s-a exprimat împotriva acestor majorări. Ambruș poate contesta decizia de excludere, atât la comisia județeană de arbitraj, cât și la cea națională a PNL.

Potrivit Statutului aleșilor locali, calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului și în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales. O reglementare similară se regăsește și în Codul administrativ. 

Până la o rezoluție finală în cazul lui Ambruș, dacă va contesta decizia de excludere, își păstrează funcția din CL.

Conform listei depuse de liberali la alegeri, locul lui Raul Ambruș în CL Timișoara ar fi trebuit să fie luat de Cristian Miclăuș, însă și acesta a fost exclus din partid. Urmează Vasile Vesa, un liberal care a mai fost consilier local.

CITEȘTE ȘI: Scandal în PNL Timiș, după ce Nica a demarat marea curățenie a listei de consilieri județeni. Popoviciu: „Răzbunarea asta e arma prostului”

În octombrie s-a împlinit anul de când Alin Nica, președintele PNL Timiș, anunța că a declanșat procedurile pentru excluderea din partid a doi consilieri județeni liberali, Călin Roman și Alin Popoviciu; în cazul lui Roman „din cauza imaginii pe care a creat-o în campania electorală”, iar în cazul lui Popoviciu – pentru că s-a „identificat clar pe lista de consiliu județean cu epoca Robu”.

Cei doi se regăsesc și astăzi pe lista consilierilor județeni în funcție, deși au fost excluși din partid. În plan politic, au fost date explicații pe această temă, care vizează contestațiile pe care cei vizați de excludere le pot face în cadrul mai multor foruri.

CITEȘTE ȘI: Alin Nica, despre excluderea consilierului județean Călin Roman din PNL Timiș: „Teoretic, organizația locală poate veni cu o propunere, dar știm că acest lucru nu este posibil din afinități personale”