PSD Timiș: „Jupânul Robu orchestrează deturnarea proiectului Timișoara 2021”

Nemulțumire mare în curtea social-democraților din județul Timiș care l-au atacat dur pe primarul Nicolae Robu după ce, în ședința de Consiliu Local din această săptămână, au fost votate proiecte care vizează Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Concret, municipalitatea se va ocupa de implementarea proiectelor culturale ale asociației a cărei structură va fi schimbată și care se va numi Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene. Aleșii locali au aprobat crearea unor posturi pentru viitoarea structură, finanțarea și intenția de a prelua proiectul. Trecerea controlului în curtea administrației locale a fost făcută abuziv, susține PSD Timiș.

„Despotic, ilegal, arogant și dornic să servească clienți de casă ai proiectelor pe bani publici, primarul Timișoarei vrea să deturneze proiectul Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii chiar cu riscul de a crea un scandal național și internațional. După ce a ratat impunerea unui statut abuziv în care se autonumea președinte onorific pe viață și după amenințarea ieșirii din asociația desemnată de Comisia Europeană să pregătească implementarea programului cultural, primarul a orchestrat o manevră prin care a trecut mai multe proiecte importante prin Consiliul Local, într-un exces de abuz de putere”, au transmis reprezentanții PSD Timiș.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Robu: „Scandalurile au făcut ca Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie ineficientă și să se decredibilizeze”

Social-democrații spun că proiectele au apărut pe lista suplimentară înaintea ședinței de plen fără documente de avizare, fără note de fundamentare și fără să existe o dezbatere transparentă. Acestea au fost și motivele pentru care consilierii PSD au refuzat să voteze. Proiectele au trecut cu 15 voturi, necesare fiind 14. Două dintre ele au fost obținute telefonic.

„Cum a reușit primarul Robu să obțină legal voturile necesare pentru aprobarea proiectelor rămâne de văzut și de analizat. Cele treisprezece voturi ale PNL și UDMR au fost completate cu încă două adunate telefonic de la doi consilieri absenți de la ședință, în condițiile în care Codul Administrativ nu face referire la această posibilitate. Dincolo de faptul că e abuziv și ilegal, putem spune că demersul lui Nicolae Robu este unic sau pe cale să devină așa. Asta pentru că liberalul-președinte are toate șansele să devină primul primar din Europa care ratează premiul pentru un oraș capitală europeană a culturii. Și totul din cauza obsesiei unui jupân care crede că funcția de primar îi conferă dreptul de a se ridica deasupra tuturor, chiar deasupra legii, pentru a-și duce ambițiile, orgoliile și obsesiile până la capăt, chiar cu riscul să facă Timișoara și timișorenii de râsul Europei”, a mai transmis PSD Timiș.