Nicolae Robu: „Scandalurile au făcut ca Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie ineficientă și să se decredibilizeze”

Timișoara Capitală Culturală Europeană, pătată de scandalurile asociației! Nicolae Robu consideră că a fost nevoie de o schimbare de statut care să delimiteze clar prerogativele și responsabilitățile. Consiliul Local a votat hotărâri care să accelereze desfășurarea proiectelor culturale.

Nicolae Robu consideră că proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană se va mișca mult mai eficient printr-o structură nouă: Centrul de Proiecte Culturale și Administrare a Moștenirii Capitalei Culturale Europene. Consiliul Local a adoptat câteva hotărâri menite să îmbunătățească modul de desfășurare a inițiativelor culturale. Finanțarea nerambursabilă a ONG-urilor culturale beneficiază de o sumă de două ori mai mare, de trei milioane de lei. Competiția de proiecte culturale dedicată organizațiilor non-guvernamentale a fost deschisă, cu mențiunea că aplicanții trebuie să studieze angajamentele dosarul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Astfel, proiectele propuse trebuie să reliefeze ceea ce Timișoara și-a asumat.

„De-a lungul timpului, mereu au fost scandaluri în ceea ce se întâmplă în Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. În ultima perioadă, în loc ca lucrurile să meargă mai bine, au început să escaladeze neînțelegerile și scandalurile au ieșit și în spațiul public. Toate acestea la un loc, pe de o parte au făcut ca asociația să fie ineficientă, iar pe de altă parte să se decredibilizeze în ochii cetățenilor. Singurul lucru pe care l-am văzut de făcut, și Consiliul Director a agreat acest punct de vedere, a fost o modificare de statut. De vreo jumătate de an, în conflictele permanente de acolo a stat faptul că statutul nu delimita prerogativele și responsabilitățile”, a explicat Nicolae Robu.