Planul de redresare economică prezentat de Guvernul Orban este bazat pe calcule false!

Liberalii au aruncat cu praf în ochii românilor pentru ca aceștia să nu vadă o realitate economică dezastruoasă și un viitor și mai sumbru după ce coronacriza a fost gestionată total neinspirat. Mai mult, alocațiile și pensiile vor rămâne la aceeași valoare de astăzi!

Avertismentul este lansat de deputatul Pro România de Caraș-Severin, Ion Spânu. „Foarte mulți români s-au arătat uimiți, iar alții pe bună dreptate chiar indignați, de faptul că marele program de relansare economică a beneficiat de o lansare cu fast la o cârciumă dotată și cu teren de golf. Atunci când ai un premier iubitor de șpriț și un președinte a cărui singură preocupare este propria relaxare, ar fi fost o minune ca acest program să fie lansat din biroul de la Cotroceni sau cel de la Palatul Victoria. Și astfel, mărețul plan, practic o simplă acțiune electorală, s-a transformat din ceva ce ar fi trebuit să fie de o importanță maximă pentru România, într-un fel de nuntă la care se strigă darul. Numai că, spre deosebire de o astfel de nuntă, la cea organizată de PNL banii sunt imaginari”, a comentat parlamentarul.

Acesta atrage atenția că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică prevede 20 de obiective, printre care 3.400 de kilometri de autostradă, 3.000 km de cale ferată, 3 spitale regionale, 2.488 de unităţi şcolare modernizate, 180 grădiniţe noi, 12 complexuri sportive, 8 bazine olimpice, 5 săli polivalente, 250 săli de sport şcolare, 45 bazine didactice și 400 de baze sportive. „Practic, este o înșiruire a unor obiective pe care toată populația României și le dorește de peste 25 de ani. Nu este un plan original, el fiind copiat în mare măsură din proiecte asemănătoare, prezentate de diferite guvernări. Spre deosebire însă de acestea, PNL nu prezintă termene clare de finalizare,și nici vreo sursă sustenabilă de finanţare. Există numai niște surse ipotetice de finanțare, aceleași pe care le știm cu toții: fonduri europene, credite bancare etc.”, subliniază, pe bună dreptate, Spânu.

Un alt aspect important este că PNL nu se bazează pe nimic altceva decât pe faptul că România ar trebui să primească 33 de miliarde de euro din planul de redresare economică după criza cauzată de pandemie și încă 40 de miliarde de euro din bugetul multianual al UE.  Adică, peste 70 de miliarde de euro în 7 ani pentru România. „Singura problemă este că aceste sume sunt momentan în stadiul de negociere. Liderii statelor UE nu s-au pus încă de acord cine și ce bani va primi, astfel încât bugetul respectiv este unul pur și simplu ipotetic. La nivelul UE, bugetul planului de redresare economica a fost stabilit la 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să se acorde sub formă de subvenții, iar restul de 250 de miliarde din împrumuturi. Există însă state precum Suedia, extrem de reticente față de contractarea unor împrumuturi la comun”, mai avertizează parlamentarul cărășean.

Și asta nu e tot. Mult mai grav este faptul că totul este construit pe o scădere economică de doar 1,9% din Produsul Intern Brut, o prognoză extrem de optimistă, prezentată la ultima rectificare bugetară. Până și geniul finanțelor, Florin Cîțu, spune ironic Ion Spânu, a ieșit și a declarat public că va trebui să ne așteptăm la o scădere de cel puțin 3% din PIB, dar probabil, prinși de febra electorală, mai marii din PNL au uitat să-l întrebe. „Astfel, toată fundația planului de redresare economică va fi bazată pe niște calcule false, iar impactul cu realitatea va fi devastator. În plus, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică nu face nicio referire la creşterea pensiilor, alocaţiile pentru copii sau a cheltuielilor pentru daunele provocate de secetă şi inundaţii, niște teme pe care guvernul PNL le ignoră cu desăvârșire. De asemenea, din punct de vedere al îmbunătățirii sistemului fiscal sau al încurajării capitalului național, probleme pe care mediul de afaceri românesc le reclamă în mod constant, planul de redresare nu aduce modificări majore”, a mai punctat deputatul Pro România.