Programul „Usturoiul” continuă și în 2023

programul usturoiul

Cărășenii, producători agricoli, care cultivă usturoi pe o suprafață de minimum 3.000 de mp, primesc sprini financiar din partea statului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în secțiunea Transparență Decizională de pe site-ul instituției proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023.

Proiectul de act normativ stabileşte o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de usturoi, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene.

Schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat și în perioada 2019-2022. Continuarea acordării ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum și la realizarea unei producții cantitative și calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploatațiilor prin capitalizarea acestora.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării consideră că: „Prelungirea acordării acestui ajutor va contribui la menținerea și sporirea interesului producătorilor agricoli și în anul 2023 pentru cultura usturoiului, în zonele cu tradiție pentru această cultură, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, prin creșterea producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale”.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susținerea producției de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 de lei, echivalentul a maximum 6.001.200 de euro.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

Pentru a obține ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Cererile se depun până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/