E dezastru în apicultură! „Oamenii strigă după ajutor, dar nu știu dacă îi bagă cineva în seamă”

beekeepers is working with bees and beehives on the apiary. auth
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

2023 este un an negru pentru apicultorii din Banatul de munte, din cauza vremii nefavorabile, care ține albinele mai mult în stupi.

După o iarnă cu variații de temperatură, o primăvară cu înghețuri târzii și ploi abundente, care au afectat flora și pomii fructiferi, apicultorii din Banatul de munte se află într-o situație dramatică. Din cauza intemperiilor și a precipitațiilor, parcă fără de sfârșit, familiile de albine sunt slăbite, fiind hrănite mai mult artificial, spre disperarea apicultorilor care nu se mai gândesc acum la producții, ci doar la cum să-și salveze de la decimare albinele.

„Situația este dramatică în apicultură. Nu am cuvinte să o descriu. Dacă în ultimii ani a fost din rău în mai rău, și tot speram să vină anul următor mai bun, constat că nu știu dacă a fost vreun an mai rău ca acesta. Ce să vorbim noi de producții, nici nu intră în discuție acest lucru, când oamenii aceștia nu mai știu cum să-și întrețină familiile de albine. Ei hrănesc permanent, chiar nu mai au surse, putere financiară, nici putere psihică, nici motivație ca să facă acest lucru. Doar că sunt îndrăgostiți de această frumoasă insectă și își consumă toate resursele proprii ca să le întrețină.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Ida Șuța, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România – filiala județeană Caraș-Severin și Timiș.

Precipitațiile zilnice nu doar că țin albinele în stupi, dar favorizează și apariția bolilor. Salvarea stă într-un ajutor pe care apicultorii îl așteaptă de la Ministerul Agriculturii. Ajutor care se lasă însă așteptat și care a fost cerut și anul trecut, când condițiile meteo erau cu totul altele comparativ cu cele din prezent.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Mai dramatic este că nu se ia nicio măsură la nivel de minister. Nu observă nimeni că plouă de două luni de zile în continuu, că albinele nu mai zboară, că nu mai depun puiet, că se răresc. Nimeni nu observă acest lucru! E un strigăt mare după ajutor, e un strigăt pe care nu știu dacă cineva îl bagă în seamă. Culesul la salcâm ar fi trebuit să fie gata demult, chiar ar fi trebuit să fie înflorit și teiul, dar având în vedere că suntem cu o lună în întârziere, teiul nu este încă înflorit. Salcâmul a trecut, dar nu a fost nimic de capul lui. Absolut nimic! Mai mult, baza meliferă în Caraș-Severin este bazată pe plantațiile de salcâm și de tei. Deci, nouă, pomii fructiferi ni s-au dus, nu am făcut nimic. La salcâm, nimic, iar la tei nu știu dacă va fi ceva. Practic suntem într-o mare, mare, încurcătură. Starea generală a apiculturii nu arată bine la acest moment. Și ar fi fost nevoie de un ajutor din partea statului. Noi am solicitat și anul trecut și nu am primit nimic. Bineînțeles că Ministerul Agriculturii așteaptă încheierea anului apicol, să vedem care va fi rezultatul și în funcție de asta să raportăm. Dar nu mai avem ce să așteptăm, mai sunt doi pași și anul apicol s-a încheiat, ce să mai așteptăm!”, mai spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România – filiala județeană Caraș-Severin și Timiș.

 

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/