Profesorul Dan Firiţeanu, în vizorul DNA!

Acesta este anchetat pentru rolul jucat de el în scăderea termenului de executare a pedepsei cu închisoarea pentru fostul arbitru Gheorghe Constantin.

Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că atât profesorii care i-au girat pe puşcăriaşii care au redactat lucrări ştiinţifice, cât şi editori sau alţi funcţionari ai penitenciarilor ar putea fi acuzaţi de favorizarea infractorului, mai ales că se concretizează informaţia că mulţi dintre ei nici nu i-ar fi văzut fizic pe autorii lucrărilor pentru care au girat.

„Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific. Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile”, susţin procurorii.

Recent, la DNA a fost audiat în acest dosar Gigi Becali, procurorii declarând că vor audia şi profesorii universitari în cauză, profesori printre care se numără şi Dan Firiţeanu de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Firiţeanu a avizat o lucrare ştiinţifică a lui Gheorghe Constantin care a şi reuşit să obţină în instanţă o reducere a pedepsei, situaţie despre care Express de Banat a mai scris. (https://expressdebanat.ro/exclusiv-ofsaid-mare-la-eftimie-murgu-lucrari-stiintifice-avizate-pentru-eliberarea-din-puscarii-a-penalilor-din-fotbal/)

Contactat, Dan Firiţeanu a încercat să dribleze întrebările, după care a refuzat să răspundă concret dacă a fost chemat la DNA sau nu. „Dacă eşti cel care ai scris articolul, eşti dezinformat. N-are nici o legătură facultatea cu decizia mea de a-i face eu recomandare pentru articol unui om! Nu-ţi dau niciun răspuns, poţi să scrii pentru cine vrei tu, dar când scrii tâmpenii nu pot să fiu de acord. Dacă nu eşti bine informat, nu mai agita lucrurile degeaba!”, ne-a spus profesorul Firiţeanu. Ce nu a reuşit să ne lămurească este dacă recomandarea dată de către el avea şi ştampila şi antetul universităţii reșițene sau nu. Că doar Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu ia în considerare simple hârtii de recomandare!