EXCLUSIV. Ofsaid mare la „Eftimie Murgu”! Lucrări ştiinţifice avizate pentru eliberarea din pușcării a penalilor din fotbal!

Becali, Copos sau Borcea nu sunt singurii oameni de fotbal ajunși în spatele gratiilor care s-au trezit în mod miraculos, peste noapte, mari scriitori sau filosofi și astfel grăbesc ieșirea lor de după gratii. Unii chiar au ieșit deja, cum e și cazul fostului șef al arbitrilor, eliberat din penitenciar înainte de termen, cu sprijinul conducerii Universității „Eftimie Murgu” din Reșița!

Ca și cum nu ar fi fost suficient ceea ce s-a întâmplat în vara anului trecut, când zeci de mascați au luat pe sus profesorii corupți, universitatea reșițeană e implicată mai nou într-un alt scandal, care are toate șansele să conducă spre deschiderea altor dosare de corupție. Asta, după ce conducerea UEM a avizat propunerea prof.univ.dr. Vasile Firiţeanu de a coordona o lucrare ştiinţifică a condamnatului pentru corupție Gheorghe Constantin.

La cei 63 de ani ai săi, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor a ieşit cu două luni mai repede de la puşcărie, datorită și amicului său, fostul director al FRF, Dan Firiţeanu. Acesta a coordonat o lucrare ştiinţifică despre „Descoperire, pregătire şi formare a arbitrilor în fotbal” şi a propus conducerii UEM să avizeze realizarea acestei lucrări ştiinţifice în Penitenciarul Colibaşi. Autor, Gheorghe Constantin, fostul portar al Reșiței de la mijlocul anilor ’70! Înainte cu puține zile ca procurorii DGA să cotrobăie prin birourile profesorilor corupți, conducerea universităţii a acceptat şi avizat realizarea lucrării. Asta, în condiţiile în care Firiţeanu predă metodica predării fotbalului la secţia de sport din cadrul UEM şi nicidecum lecții de arbitraj!

Cu girul Universității „Eftimie Murgu” și sub îndrumarea lui Firițeanu, Gheorghe Constantin i-a umilit efectiv pe adevărații academicieni. Constantin s-a apucat în 1 iunie 2015 să realizeze lucrarea ştiinţifică avizată de „Eftimie Murgu” și, o lună mai târziu, aceasta vedea deja lumina tiparului, la Editura Fundaţiei Altius Academy. Pentru capodopera sa a ieșit cu 30 de zile mai repede din pușcărie. Dar fostul șef al arbitrilor poate mai mult de atât și tot într-un interval de o lună a mai semnat o lucrare științifică: „Managerii şi managementul resurselor umane în fotbal”.

Gheorghe Constantin a intrat la închisoare pe 2 februarie 2015 după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti în dosarul „Mită pentru arbitrii 1”, fiind dovedit că a luat 310.000 lei mită de la Cornel Penescu, în anul 2009. Eliberarea sa din pușcărie cu ajutorul prietenului Firițeanu înscrie Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița pe lista rușinii, pe lista universităților care i-au girat pe pușcăriașii „academicieni”. Mai mult decât atât, aduce universitatea reșițeană din nou în atenția procurorilor anticorupție, care au anunțat că vor verifica modul în care conducerile universităților au girat pentru eliberarea din pușcării a unor infractori cu dare de mână.