Profesorii susțin testarea masivă a elevilor: „Copiii se pot infecta de oriunde. Ei circulă. Sunt cei mai dinamici în societate”

test covid
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Din cei aproximativ 60.000 de elevi din județul Timiș care au fost testați în primele două zile ale săptămânii, doi au fost depistați pozitiv, arată cifrele transmise de școli către Inspectoratul Școlar Județean. Dascălii vorbesc despre importanța testării în unitățile de învățământ, astfel încât elevii infectați să fie izolați înainte de a răspândi virusul. 

La Colegiul Bănățean din Timișoara, spre exemplu, procedura testării elevilor a fost reluată în această săptămână. Vorbim de aproximativ 1.700 de copii, elevi de gimnaziu și de liceu. Testarea se face acum o singură dată la 7 zile.

„Testarea se face joi dimineață, la prima oră, acasă. Așa am decis în Consiliul de Administrației. Sălile sunt destul de limitate ca spațiu, pe de altă parte părinții au spus că preferă această testare acasă, sub supravegherea lor. În momentul în care identificăm cazuri pozitive, desigur că se urmează procedura de testare cu ajutorul DSP Timiș și de anunțare a posibilelor cazuri de Covid către Inspectoratul Școlar.”, a declarat Sorin Ionescu, directorul Colegiului Bănățean.

sorin ionescu

Profesorul este de părere că important nu este atât unde se infectează copiii și cine aduce virusul în școală, ci mai degrabă ca elevii pozitivi să fie depistați la timp pentru ca școala să nu se transforme într-un focar.

Muzeul TM

„Copiii se pot infecta de oriunde. Ei circulă. Copiii sunt cei mai dinamici în societate. Spre exemplu, vorbeam într-o perioadă trecută de faptul că pensionarii sunt cei mai expuși, totuși pensionarii circulă mai puțin decât copiii pe care îi avem. Avem copii care practică activități sportive – acolo se pot infecta, avem copii care practică activități de voluntariat sau culturale, avem copii care se duc și socializează, unii dintre ei chiar la o cafenea sau într-un loc public care este deschis în acest moment. Copiii se pot infecta din familie, la fel cum pot transmite și ei virusul. E greu să identifici o direcție de infectare. Cred că cel mai important este să avem suficiente teste, astfel încât în momentul în care cineva se infectează imediat să putem izola clasa și să luăm măsurile necesare pentru a nu crea focare active în interiorul școlii. E mai puțin important să căutăm să identificăm cauzele, ci e extrem de important să identificăm cazurile pentru a putea lua măsurile necesare.”, a explicat Sorin Ionescu.

Dacă vor fi teste la dispoziție, acestea vor fi distribuite și pentru copiii din ciclul primar, începând de săptămâna viitoare, când și micuții se reîntorc la clasă. De la începutul lunii decembrie, când s-a dat drumul testării în școli, Timișul a primit în jur de 512.000 de teste, din care 453.000 au fost distribuite unităților de învățământ. Cele rămase pe stoc vor fi distribuite elevilor și preșcolarilor care se reîntorc la cursuri de săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI: Timișul mai are teste de salivă doar pentru elevii care reîncep școala luni

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/