Probleme în împărăţie. Cinci ani de puşcărie!

Condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită, fostul primar al oraşului Oţelu Roşu este cercetat într-un nou dosar, în care riscă o pedeapsă privativă de libertate.

Express de Banat a scris încă din vara anului trecut despre blocul ANL L4 de pe Strada Libertăţii Nr.11 din Oţelu Roşu, bloc în care sunt locatari, printre alţii, fostul edil-şef, Iancu Simion Simi, fostul viceprimar, secretara Primăriei, dar şi alţi apropiaţi ai celui supranumit „Împăratul”. Modul în care au fost atribuite aceste locuinţe, construite în mod normal pentru familiile tinere, a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Odată soluţionată cercetarea de către ANI, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. ,,Iancu Simion Simi a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în timpul exercitării mandatului de primar al orașului Oțelu Roșu, având un interes personal de natură patrimonială în calitate de Președinte al Comisiei de repartizare a locuințelor de tip ANL, a stabilit comisia și atribuțiile ce îi revin acesteia în vederea repartizării locuințelor, persoana evaluată regăsindu-se, ulterior, printre persoanele beneficiare de locuință”, a precizat ANI.

Concret, ,,Împăratul” nu a respectat dispozițiile art. 75, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine […]”, precum și art. 2531 din Codul penal al României, care spune că „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă”, mai precizează ANI.

Iancu Simion Simi declarase săptămâna trecută pentru expressdebanat.ro că, după ce-şi va dovedi nevinovăţia în dosarul în care a fost condamnat de prima instanţă pentru fapte de corupţie, intenţionează să revină la conducerea PDL Caraş-Severin şi să candidaze pentru Primăria Reşiţa sau Oţelu Roşu. În cazul în care va fi găsit vinovat de instanţă pentru conflict de interese, îi va fi interzis acest drept, astfel că problemele în împărăţie sunt mai mari decât îşi închipuie fostul edil-şef.