Probleme cu autorizația sanitară de funcționare la școlile și grădinițele timișene!

Anul școlar 2019-2020 bate la ușă și nici anul acesta situația din unitățile de învățământ nu este ideală. Conform datelor transmis de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în cel mai vestic județ al țării, șase instituții de învățământ școlar și preșcolar din zona rurală nu au autorizație sanitară de funcționare, din diverse motive!

Cei mai afectați sunt micuții din Cliciova, comuna Bethausen, deoarece în localitate nici școala primară, nici grădinița cu program normal nu au obținut autorizația sanitară de funcționare. Din păcate, cele două nu au apă curentă și canalizare în prezent. Există însă aprobarea pentru începerea unor lucrări care ar duce grădinița și școala în realitățile normale ale anului 2019.  Alte patru grădinițe din județ sunt și ele fără ASF, din alte motive.

În localitatea Ivanda din comuna Giulvăz, grădinița funcționează în Căminul Cultural din localitate. Intrarea în sala de curs se face direct, fără un vestibul. De asemenea, grupurile sanitare sunt necompartimentate. Probleme sunt și la grădinița din Folea, comuna Voiteg. Aici au fost necesare lucrări la acoperiș, iar în interior se fac lucrări de igienizare și de modernizare. S-a forat un puț pentru racordul la grupurile sanitare. Tot aici, mobilierul este uzat și urmează să se execute lucrări la fațadă.

La Topolovățu Mare, autorizația sanitară lipsește deoarece este vorba de un corp de clădire intabulat recent. Într-o situație similară e și grădinița cu program normal din Sânpetru Mic, comuna Variaș, unde WC-urile erau în curte. Lucrările sunt finalizate, iar autorizarea urmează să fie emisă.

Situația nu este deloc roz nici în ceea ce privește avizul ISU. La finalul lunii iulie, când problema s-a discutat în cadrul colegiului prefectural, 96 de clădiri nu aveau autorizație de securitate în caz de incendiu, iar pe listă erau și trei licee de prestigiu din Timișoara!

CITEȘTE ȘI:

Trei licee de prestigiu din Timișoara funcționează în clădiri fără aviz ISU! O mulțime de școli din județ, în aceeași situație