Primarul Timișoarei, despre tăierea copacilor: „Încurcă modernizarea și atunci, inevitabil, trebuie să îi tăiem!”

Nici nu s-a dezmeticit bine din vacanță, că Robu a revenit deja într-un conflict aflat în plină desfășurare. Timișorenii sunt revoltați de tăierea copacilor, fiind sesizați mai mulți arbori sacrificați de-a lungul timpului. Robu nu se lasă, copacii trebuie tăiați și gata, chiar dacă acțiunile Primăriei atrag atenția Gărzii de Mediu! În apărarea lui, edilul spune că se plantează de zece ori mai mult decât se taie!

Este cunoscut faptul că indignările timișorenilor cu privire la decizia municipalității de a tăia arbori în diferite zone ale orașului sunt multiple, însă Robu nu se dezminte! El argumentează acțiunile Primăriei pe criteriul că arborii sunt fie bolnavi, fie bătrâni și nu mai prezintă siguranță, insistând asupra faptului că aceste „pierderi” naturale vor fi compensate cu plantarea înzecită a altor copaci:

La anumite intervenții pe care le facem, sunt copaci care încurcă modernizarea și atunci inevitabil, trebuie să îi tăiem. Pe Popa Șapcă de exemplu, am tăiat nu știu câți, 10-15 castani, care nu erau sistematic plantați. Dar uitați-vă câți am plantat! Am plantat tot castani, pe ambele părți ale străzii, inclusiv pe Demetriade, unde n-a fost niciun copac. Deci noi am plantat sute și am tăiat 15.”, declară edilul.

Robu susține faptul că decizia doborârii copacilor este una rațională, făcută exclusiv în interesele și beneficiile cetățenilor timișoreni, arborii „încurcând” deseori lucrările municipalității: „Trebuie să alegi. Ai un copac, care nu e o valoare în sine, pentru că unii copaci sunt monumente. Ai un copac undeva. Și ce faci atunci? Te poticnești în el și spui oamenilor să ocolească nu știu cât sau blochezi traficul? Trebuie să fim oameni raționali. El se tale și se plantează în locul lui cel puțin zece (…) Numărul de copaci pe care orașul îi are în urma acțiunilor de plantare ale administrației conduse de mine e mult mai mare decât a fost numărul de copaci înainte. Nici nu se poate compara câți am tăiat cu câți am plantat!”, continuă Robu.

Primarul mai aduce în discuție și decizia sa din trecut cu privire la tăierea copacilor din Piața Libertății, acțiune extrem de comentată de către timișoreni: „Unii și acum nu se jenează (…) și  consideră că s-a făcut o greșeală tăindu-se copacii din Piața Libertății. E părerea lor, foarte bine. Eu cred că s-a făcut un lucru extraordinar prin faptul că Piața Libertății a fost transformată, așa cum o vedem și a devenit o piață de evenimente (..) Dacă mergem în lumea asta largă, cu ochii deschiși, vedem că piețele celebre, mai ales în Europa, sunt toate în stilul acesta. Sunt piețe fără copaci.”, mai spune Robu.

Totodată, primarul spune că s-a terminat cu plantarea puieților „cât degetul”, iar copacii aduși acum trebuie să se încadreze în anumiți parametri și să aibă cel puțin trei metri înălțime.

Tot la acest capitol, zilele anterioare, Garda de Mediu și Asociația pentru Protecția Mediului au fost sesizate de către prefectul de Timiș Eva Andreaș cu privire la tăierea ilegală a unui copac din specia cenușer, aflat pe strada 20 Decembrie 1989. Chiar dacă reprezentanții Primăriei Timișoara au transmis celor de la Garda de Mediu că arborele se afla pe o conductă de gaz, Agenția pentru Protecția Mediului afirmă că nu a fost primită nicio solicitare din partea Primăriei, unde să fie specificat că arborele urma să fie tăiat. În acest sens, cei de la Garda de Mediu au demarat un control, urmând să fie stabilit dacă arborele a fost tăiat ilegal sau nu.

Sursa foto: opiniatimișoarei