Problema terenurilor, nerezolvată încă la Bocşa

De ani de zile, oraşul Bocşa nu se poate dezvolta pentru că nu are terenuri suficient de mari pentru investitorii care vin în căutarea locului potrivit pentru afacerea lor. Primele şapte luni ale anului 2014 au trecut şi ele fără nicio veste bună pentru localnicii care se află în căutarea unui loc de muncă şi care ,,pândesc” apariţia unui nou angajator.

Anul trecut, expressdebanat.ro sesiza lipsa terenurilor disponibile la Bocşa. Primarul Eugen Cismăneanţu explica atunci că „situaţia nu este roză în momentul de faţă, dar până la sfârşitul anului sperăm să avem o cantitate de teren pe care să o putem pune la dispoziţia investitorilor”. Problema nu a fost însă rezolvată încă, în ciuda încercărilor administraţiei locale de a face rost de parcele suficient de mari care să corespundă cerinţelor exprimate de o seamă de firme interesate de Bocşa.

Cât de gravă este situaţia reiese şi dintr-o informaţie de la Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului al Primăriei Bocşa. Nicio firmă nu a solicitat în 2014 aviz de urbanism sau autorizaţie de contrucţie. ,,Toţi cei care au fost aici s-au blocat la primar că nu putem să le oferim spaţii. Şi unde am avut au fost prea mici. Au avut nevoie şi de patru hectare şi jumătate… Bocşa nu are terenuri grupate şi nicicare din vecinii de teren nu a acceptat să facă schimb sau să vândă“, ne-a precizat şeful serviciului, ing. Dan Mărie. 

Varianta cumpărării unor terenuri propice amplasării unor firme este una cu ,,cântec”. În mod firesc se pune întrebarea oportunităţii achiziţiei unui teren care a fost vândut acum câţiva ani de administraţia locală la un preţ derizoriu de 1-2 euro/mp, la un alt preţ, mult umflat, dar mai aproape de valoarea reală a lui… adică 7-8 euro/mp. O asemenea investiţie din partea Primăriei şi a Consiliului Local, realizată în avans şi fără garanţia unei afaceri certe, nu ar fi justificată mai ales în contextul în care, la nu mulţi kilometri, în municipiul-reşedinţă de judeţ există un parc industrial gol care ar putea atrage acelaşi investitor ,,ochit” de Bocşa.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Nu e penurie doar de terenuri destinate investitorilor industriali sau din comerţ. Şi păşunile sunt sub necesarul cerut de legislaţie la numărul de animale deţinute de crescătorii din evidenţa urbei. Mai mult, în prezent, la Primăria Bocşa, la Serviciul de Cadastru şi Agricultură se lucrează şi la inventarierea terenurilor de pe raza localităţii. Termenul în care comisiile locale ar trebui să centralizeze situaţia terenurilor agricole şi forestiere, pentru a stabili dacă pot fi retrocedate, a fost prelungit anul trecut de Guvern până la data de 1 septembrie 2014. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trebuie să realizeze, pentru fiecare judeţ, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren până la 1 septembrie 2014, iar lista acestor terenuri să fie publicată pe site-ul Agenţiei Domeniilor Statului până la 1 ianuarie 2015.

Foto: panoramio.com

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/