„Perla Banatului” nu se vinde, dar intră în insolvenţă!

Aleşii locali din Băile Herculane sunt mai interesaţi de jocurile politice decât de soarta milenarei staţiuni, iar situaţia este pe punctul de a deveni dramatică.

Unii dintre consilierii locali din Herculane sunt foarte preocupaţi în ultima vreme să înştiinţeze cetăţenii că primarul Nicuşor Vasilescu vrea să vândă oraşul. Totul pleacă de la propunerea edilului-şef ca unele terenuri ale oraşului, aflate sub clădirile unor privaţi, să fie vândute acestora din urmă. Este principalul motiv pentru care şedinţele de Consiliu Local s-au transformat de ceva vreme într-un adevărat circ. „Trag un semnal de alarmă, primăria poate intra în insolvență! Ba, mai mult, vom fi nevoiți să cerem intrarea în insolvență dacă nu ne achităm datoriile, dar Consiliul Local preferă circ și bătălii politice nejustificate. Pur și simplu, unii consilieri nu sunt interesați de problemele cu adevărat importante ale orașului. În ultimele ședințe din consiliu am avut dezbateri destul de urâte, jigniri chiar”, a declarat Nicuşor Vasilescu.

Terenurile oraşului pe care primarul ar vrea să le scoată la vânzare nu sunt libere de sarcini, în sensul că s-ar putea construi pe ele, ci sunt în special terenuri de sub clădirile din centrul istoric, care au acum proprietari privaţi. „Voi reveni cu proiectul pe ordinea zi cu speranța că cei din Consiliul Local vor înțelege cât de gravă este situația și faptul că riscăm să intrăm în insolvență. Dacă ei tot refuză să discute problemele serioase ne ducem în jos. Unii consilieri au făcut afirmații cum că eu aș vinde orașul. O prostie! Este absolut necesar să valorificăm aceste terenuri sau alte proprietăți ale Consiliului Local pentru a putea ieşi din impas. Asta este varianta de a obține un venit, pentru că în toți acești ani nu am luat chirie, impozit sau taxe pe suprafeţele respective. Practic, obținem ceva de pe aceste terenuri de pe care până acum nu obțineam nimic”, a explicat primarul.

Preţul cu care s-ar vinde terenurile respective nu este deloc unul mic, sub preţul pieţei, aşa cum s-a întâmplat în trecut, când, curios, nu s-a mai scandalizat nimeni. În centrul istoric, în urmă cu câțiva ani, s-au vândut terenurile pe care pusese stăpânire Iosif Armaș şi cu câte doi dolari metrul pătrat. „Eu propun un minim de 20 de euro/mp și am sperat că vor înțelege cei din consiliu. Voi încerca și personal, dar transparent, să obțin mai mulți bani”, a adăugat Vasilescu.

Datoriile istorice blochează investiţiile

Bugetul local al oraşului de pe Cerna resimte din plin datoriile făcute în urmă cu ani, de fosta administraţie. Până în prezent s-au achitat aproximativ 18 miliarde de lei vechi. Mai este însă o restanță de 11 miliarde. „Trebuie să achităm restanțele și pentru suma rămasă cerem o refinanțare a creditului cu o dobândă mai mică, pentru a putea plăti și datoriile, dar și pentru a putea interveni în oraș, pentru confortul oamenilor, să rezolvăm și problemele de administrație. Aceste datorii moştenite ne împiedică să rezolvăm problemele oraşului  şi tocmai de aceea e nevoie ca toţi consilierii locali să înţeleagă situaţia şi să nu pună jocurile politice mai presus de interesele oraşului”, a mai spus Vasilescu.

 

Nu vând terenurile orașului. Eu m-am luptat pentru a dobândi aceste terenuri, ştiţi foarte bine disputele mele cu Iosif Armaş, dar sunt situații care trebuie rezolvate. Eu am venit cu aceste propuneri, cer Consiliului Local de la începutul anului să vină cu propuneri pentru redresarea situației financiare care este creată de datoriile preluate, datoriile moștenite din 2008.

Nicuşor Vasilescu, primar Băile Herculane