Primarul Ioan Popa, cu mâinile legate!

Cadou otrăvit de instalare de la PSD şi Ioan Crina: conturile Primăriei Reşiţa au fost poprite pe 13 iunie de către un executor judecătoresc. La 8 zile după alegeri, deci chiar înainte ca Popa să fie instalat primar!

Primarul Ioan Popa îşi începe mandatul fără a putea avea acces la conturile municipalităţii! Din cauza unor datorii neplătite, mare parte dintre ele subvenţii către RO-A-Tir, firma care face transportul în comun a dat Primăria în judecată şi a obţinut executarea silită a Primăriei pentru 2,2 milioane de lei! Dar, spune Popa, aceasta nu e singura datorie, în total restanţele faţă de această firmă fiind de peste 5 milioane de lei!
De altfel, subiectul a fost semnalat încă din campania electorală, când Popa sesiza că Primăria Reşiţa e îngropată în datorii. Răspunsul dat de Crina a fost total pe lângă, realitatea dovedind că încă de atunci actualul primar cunoştea foarte bine situaţia. „O primărie nu poate avea profit la final de an și să spui că din banii puși deoparte asfaltezi câțiva kilometri anul acesta, apoi la anul continui lucrarea… Nu, nu așa funcționează administrația publică locală! (…) Au venit și au spus că sunt credite de 35 de milioane de euro, că e colaps financiar, dar Reșița are capacitatea de a rambursa creditele, de a cofinanța proiecte și așa mai departe. Să spui așa, să propovăduiești asta, că e o primărie din care curge sânge, că se scurg banii… e un nonsens”, declara atunci Ioan Crina. (Crina sare la gâtul lui Popa. Reșița nu este în colaps, așa funcționează administrația!)
Acum primarul spune că toţi banii Primăriei se vor duce la RO-A-Tir, până la ridicarea popririi, dar că suspectează firma că ar încărca foarte mult subvenţiile şi nu exclude ca acestea să fie suspendate pentru o perioadă de timp. „Pe 17 iunie li s-a cerut o reeşalonare a plăţilor pe trei luni – iulie, august, septembrie –, dar, până la ora asta, nu s-a primit nici un răspuns”, mai spune primarul. Un milion de lei este datoria numai pe primele 6 luni ale lui 2016 către RO-A-Tir. „Cea mai mare parte a datoriilor sunt din subvenţii. 2,1 miloane sunt pentru transport pensionari, alt milion de lei sunt pentru transport persoane cu handicap”, ceea ce îl face pe primar să concluzioneze că sunt costuri umflate. „Avem inclusiv cetăţeni de onoare ai Reşiţei pentru transportul cărora Ro A Tir decontează subvenții de transport”, a mai precizat Popa.
Aceşti bani nu s-au mai plătit din anul 2013, ceea ce duce la ideea că, probabil intenţionat, mai ales după ieşirea din campania electorală, administraţia precedentă ar fi trebuit să plătească măcar o parte din datoriile restante. „Am identificat o factură din decembrie 2012 care a fost, în final, stornată, în valoare de 272.000 lei, şi care reprezenta tichetele de pensionari, fiind ultima lună a tichetelor de o anumită culoare, suma de decont de mai sus fiind de trei ori mai mare ca media lunilor anterioare. Căci de luna următoare acele tichete se epuizau”. Cu alte cuvinte, se insinua că RO-A-Tir ar face şmecherii cu pensionarii, de la care ar face rost de tichete neutilizate şi le-ar băga la decontare. „Eu am păţit ceva asemănător, când controlorii RO-A-Tir mi-au luat toate tichetele pentru că nu am avut legitimaţia la mine. Mi-au luat tot contorul”, dezvăluie Maria Başu, o pensionară din Reşiţa.
În atari condiţii, primarul spune că are două variante: fie să suspende subvenţiile până la evaluarea situaţiei, fie impunerea unui supracontrol cu angajaţii Primăriei pe mijloacele de transport.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/