Primarul comunei Armeniş, declarat incompatibil!

Petru Vela riscă să-şi piardă mandatul câştigat la alegerile de anul trecut după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a fost găsit incompatibil.

Inspectorii ANI au concluzionat că fucţiile publice deţinute în trecut, dar şi în prezent de Petru Vela sunt incompatibile cu calităţile sale la diferite societăţi comerciale. Actualul edil-şef al comunei Armeniş se află în culpă de pe vremea când era viceprimar. ,,Petru Vela s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada deţinerii funcţiei de viceprimar al comunei Armeniş, a deţinut şi funcţia de administrator al S.C. VELA COMP AUTO S.R.L. (în perioada 17 iunie 2008 – 06 iulie 2012), precum şi calitatea de reprezentant al asociaţiei familiale VELA PETRU & ANA ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ (în perioada 17 iunie 2008 – 10 iulie 2012)”, a precizat ANI.

Vela a recunoscut pentru expressdebanat.ro că aşa au stat lucrurile la vremea respectivă, dar nu vede o problemă în asta atâta vreme cât firmele respective nu ar fi făcut afaceri cu Primăria Armeniş. ,,Am avut o sesizare pentru perioada cât am fost viceprimar. Am avut un SRL şi o asociaţie familială pe domeniul agricol. Eu le-am declarat în declaraţia de avere, în declaraţia de interese. În cursul celor patru ani de mandat am considerat că, atât timp cât nu am afaceri strict legate cu Primăria, nu am nicio problemă. M-am trezit ulterior că nu aveam voie. Eu consider că, dacă nu am avut nicio legătură cu Primăria, nu am greşit. Nu m-am sustras să declar aceste lucruri în declaraţiile de avere şi interese. În momentul în care am fost validat ca primar, în termenul acela de 15 zile, cât prevede legea, am renunţat la funcţiile respective”, a declarat primarul Vela.

Problemele cu ANI ale edilului din Armeniş nu se opresc aici. ANI spune că, începând cu data de 5 noiembrie 2012, Vela ,,se află în stare de incompatibilitate, întrucât, concomitent cu funcţia de primar al comunei Armeniş, deţine şi funcţia de reprezentant asociat persoană juridică al AQUAPREST ARMENIŞ S.R.L. Astfel, PETRU VELA a încălcat dispoziţiile  art. 87, alin. (1), lit. d), f) şi g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […] reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes […] calitatea de comerciant persoană fizică”, mai precizează inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. ,,Acum au mai găsit ceva. Fiind primar, sunt reprezentantul legal al societăţii Consiliului Local. Sunt reprezentant legal pentru semnarea actelor la Registrul Comerţului. Nu sunt administrator, nu sunt în funcţia de conducere sau de decizie. Sunt reprezentantul Consiliului Local la Registrul Comerţului, lucru necesar la înfiinţarea societăţii. Domnii de la ANI spun că aş fi incompatibil din punctul lor de vedere. Am primit oficial ieri o adresă de la ANI, dar eu voi apela la instanţă, ne vom judeca”, a comentat Petru Vela.

Cert este că dacă şi instanţele de judecată vor ajunge la aceeaşi concluzie dată de ANI, Vela va trebui să renunţe la fotoliul de primar.

Comments

  1. ALEXANDRU NEMOIANU says:

    O foarte buna intitiativa si un avertisment in acelasi timp.Primarii si edilii alesi din Caras Severin trebuie sa inteleaga ca ‘primareala” nu este o afacere si o sursa de imbogatire.

  2. gigel says:

    Te intreb “edilule” firma in domeniul agricol nu are legatura cu primaria? Pe ce vrei sa pui mana cat esti edil?