Primarul Borduz a fost condamnat pentru deturnare de bani europeni. Trebuie să returneze sume fabuloase!

explo 1000x200

Edilul-șef și-a aflat astăzi sentința dată de Tribunalul Caraș-Severin! Atât Ioan Borduz, cât și celelalte persoane implicate în dosar au fost condamnate de judecători pentru faptele pe care le-au săvârșit, iar acum vor trebui să returneze banii Uniunii Europene.

Tribunalul Caraș-Severin l-a găsit vinovat pe primarul Ioan Borduz și l-a condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Același edil-șef a fost condamnat la alte 8 luni închisoare pentru săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de deturnare de fonduri, iar în plus trebuie să plătească o amendă penală de 20.000 de lei pentru săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tot instanța a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii, dar a stabilit un termen de încercare de 6 ani. Asta înseamnă că primarul va avea o serie de restricții pe care va trebui să le respecte. În caz contrar, ar putea ajunge după gratii.

,,Este o soluție temeinică și legală. Deocamdată, nu știm dacă vom ataca soluția cu apel. Cert este că pe durata executării pedepsei principale sunt suspendate pedepsele accesorii, ceea ce înseamnă că domnul Borduz își poate duce mandatul de primar la bun sfârșit, are în continuare dreptul de a alege și de a fi ales, a spus avocatul Cosmin Bolosin, care a arătat permanent în fața instanței că intențiile primarului Borduz nu au fost niciodată de a obține foloase necuvenite pentru sine, ci doar a economisit o parte din fondurile europene alocate pentru acel proiect, fonduri investite într-un alt obiectiv public de interes local.

Sechestru pe bunuri și bani de returnat!

Toate actele declarate false au fost anulate prin sentinţe judecătorești, iar magistrații au mai decis să menţină sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa din 15 martie 2011 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, asupra a două imobile pe care le deține familia Borduz.

Problemele primarului nu se încheie aici, pentru că și banii din proiect, folosiți ilegal, vor trebui returnați. Asta pentru că instanța ,,a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, succesor în drepturi şi obligaţii al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi a obligat în solidar inculpaţii Borduz Ioan şi Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu, iar pe inculpatul Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Banatica Group SRL, la plata sumei de 53.727,47 Euro, reprezentând fonduri PHARE. Toți aceștia mai au de returnat  suma de 73.343,82 lei, reprezentând contribuţia de la bugetul de stat, şi suma de 12,20 euro, reprezentând comisioane de transfer”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Caraș-Severin.

În același dosar, magistrații au decis ca Olar Mircea Dușan să plătească 5.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

Comments

  1. alexandru nemoianu says:

    In inchisoare ar trebui sa poposeasca si incorectul Pavel Verindean,fost primar in Prigor.Actualmente obraznic si insolent.Locul sau este dupa gratii.Oricum memorii drastice sunt pe drum spre Strasssburgh si Comisia de supraveghere din Venetia.Toate sub semnatura mea si foarte documentate.