Primarii au decis: lasă disputele politice și salvează milioanele de euro!

Întâlnirea care a avut loc la sediul Instituției Prefectului aduce vești bune pentru județ. La un pas de un dezastru financiar, edilii-șefi ai orașelor și municipiilor din Caraș-Severin au decis să își dea mâna și să contribuie la deblocarea situației.

Aquacaraș se află în prezent sub amenințarea rezilierii contractului de finanțare pentru amplul proiect european, de sute de milioane de euro, care se desfășoară în toate orașele județului. În plus, are poprire pe conturi, în urma corecției financiare de 1,3 milioane de euro aplicată de ANAF. Cum imobilele puse la bătaie de Consiliul Județean au probleme juridice, singura șansă de salvare a societății sunt ceilalți acționari, adică reprezentanții celor opt orașe.

Pentru a analiza situația operatorului și a vedea ce se poate face, edilii-șefi ai unităților administrativ-teritoriale s-au reunit de urgență la sediul Instituției Prefectului pentru luarea unei decizii în acest sens.

CITEȘTE ȘI: Scandalul politic din spatele milioanelor de euro care ruinează județul Caraș-Severin!

„Având în vedere că procedurile de evidențiere în cartea funciară a imobilelor Consiliului Județean dorite a fi constituite garanții pentru ANAF în vederea deblocării conturilor Aquacaraș sunt destul de greoaie și de durată, coroborat cu situația de urgență și pericolul suspendării finanțării proiectelor de infrastructură în județ, am hotărât toți cei prezenți că vom pune umărul în cel mai scurt timp posibil. Toate orașele și municipiile, beneficiare ale acestor investiții, vor asigura garanțiile necesare continuării modernizării stațiilor de tratare și epurare, dar și a rețelelor de apă și canal, vechi de peste 50 de ani. A rămas să stabilim nivelul de garanție al fiecărei unități teritorial administrative, datele ședințelor de consilii locale și deciziile concrete de mobilizare generală”, a declarat primarul Marcel Vela, edilul-șef al municipiului Caransebeș.

„Este momentul să uităm disputele politice și să ne concentrăm pe lucruri serioase și, nu în ultimul rând, toate unitățile administrative-teritoriale trebuie să-și achite sumele de cofinanțare din bugetele locale prevăzute și angajate încă din anul 2012. Altfel, pierde tot județul și, cel mai important, toți cetățenii care puteau beneficia de aceste fonduri europene”, a adăugat primarul.

VEZI ȘI: Bomba de sute de milioane de euro de la Aquacaraș explodează. În patru zile!

În documentele din prima tranșă înaintate spre ANAF, Primăria Reșița a contribuit deja cu un teren amplasat la kilometrul 7,5. Și primarul municipiului de pe Bârzava, Mihai Stepanescu, a afirmat la cea mai recentă ședință de Consiliu Local că nu urmărește nimeni desființarea Aquacaraș și înființarea unui nou operator. În plus, în opinia acestuia, toată lumea trebuie să se mobilizeze și să găsească soluții cât mai bune, în folosul tuturor. Urmează ca și ceilalți edili să identifice bunuri de care dispun și să le pună la bătaie pentru operatorul de apă-canal.

E nevoie de ordine!
În ciuda deciziei luate în cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri, primarii sunt de părere că la operatorul de apă-canal trebuie să se facă o analiză serioasă atât cu privire la numărul de angajați, cât și în ceea ce privește salariile încasate. În speță, potrivit legii, cel mai mare salariu din Aquacaraș nu îl poate depăși pe cel al vicepreședintelui Consiliului Județean. Toate aceste aspecte, însă, vor fi analizate într-o ședință viitoare a Adunării Generale a Acționarilor.

Mai toți edilii spun același lucru. „Trebuie să vedem cu ce ne permite legea să garantăm, iar până la acel moment trebuie analizat cu mare atenție câți angajați are societatea, câți bani s-au folosit pentru fondul de salarii, dar de concedii? Și pentru cel de investiții este interesant de analizat, a declarat primarul Matei Lupu pentru Express de Banat înainte să intre în ședința convocată de Instituția Prefectului.

O atitudine similară a avut-o și primarul de Bocșa, Eugen Cismăneanțu, înainte de a participa la dezbatere. „Trebuie să știm situația reală a societății. Ceea ce ni s-a spus până acum au fost simple povești”, a declarat acesta anterior discuțiilor purtate în ședință.

Prețurile, supuse dezbaterii publice
Încă un subiect extrem de sensibil și pe care primarii spun că îl vor analiza în perioada următoare se referă la prețul apei furnizate cetățenilor. „Mi-am manifestat în repetate rânduri neclaritatea în legătură cu transparența modului în care sunt stabilite prețurile. Acestea ar trebui supuse unei dezbateri publice, aprobate în consiliile locale și de abia apoi să fie aplicate majorări, dacă este cazul. Până acum, noi am fost puși, de Acvabanat și Aquacaraș, în situația să ne conformăm cu deciziile lor și nu este firesc acest lucru”, a declarat Mihai Stepanescu. Acesta a mai adus în discuție și personalul supradimensionat al societății, dar și faptul că până acum nu s-a luat nicio măsură împotriva constructorilor care lasă haos în urma lor pe străzile sparte.

Comments

 1. Primarii au decis. Lasă disputele politice și salvează milioanele de euro! - Stiri locale | Ziare locale online din România says:

  […] Întâlnirea care a avut loc la sediul Instituției Prefectului, aduce vești bune pentru județ. La un pas de un dezastru financiar, edilii-șefi ai orașelor și municipiilor din Caraș-Severin au decis să își dea mâna și să contribuie la deblocarea situației. Aquacaraș se află în prezent sub amenințarea rezilierii contractului de finanțare pentru amplul proiect european, de sute de milioane de euro, care se desfășoară în toate orașele județului. În plus, are poprire pe conturi, în urma corecției financiare de 1,3 milioane de euro aplicată de ANAF. Cum imobilele puse la bătaie de Consiliul Județean au probleme juridice, singura șansă de …mai multe stiri […]

 2. Primarii au decis. Lasă disputele politice și salvează milioanele de euro! - Agenda Primarului says:

  […] Aquacaraș se află în prezent sub amenințarea rezilierii contractului de finanțare pentru amplul proiect european, de sute de milioane de euro, care se desfășoară în toate orașele județului. În plus, are poprire pe conturi, în urma corecției financiare de 1,3 milioane de euro aplicată de ANAF. Cum imobilele puse la bătaie de Consiliul Județean au probleme juridice, singura șansă de Sursă știre […]

 3. Nascut pe 31 noiembrie says:

  Exact asta am spus intr-un comentariu anterior:ca situatia se va rezolva, avand in vedere gravitatea ei, adica APA POTABILA!In sfarsit, mintea(?) de pe urma a…politicienilor!!

 4. IOAN says:

  Domnilor primari aveti perfecta dreptate ca la SC AQUACARAS S.A ar trebui facuta o analiza serioasa a numarului de angajati si salariile unor angajati, dar trebuie sa aveti in vedere ca SC AQUACARAS S.A a ajuns in situatia in care se afla in prezent si datorita interventiei unor primari sau persoane influente pentru angajarea unor odrasle sau cunostinte considerand SC AQUACARAS o vaca de muls, capusind-o peste masura. Si nu a fost de ajuns cu aceste interventii, intervenindu-se chiar si atunci cand societatea a trecut la debransarea debitorilor.
  Este de salutat masurile pe care ati hotarat sa le luati de a scoate societatea din impas,dar daca se va continua cu aceleasi practici indiferent cine va conduce societatea tot in situatia actuala se va ajunge.

 5. Purec says:

  Bine ca nu a fost Stepanescu la intalnire că nu știu dacă se mai salva ceva dîn Aquacaras. Până acum “a luat taurul de coarne!”, a salva societatea de vreo trei ori dar nici o data nu a reușit. Prea complicat la oraș… era mai bine la pădure. Lasă că mai e timp… 3 zile. E timp de o minune! Bafta!

 6. Ioan says:

  Luati SC AQUACARAS S.A la puricat si vedeti care este problema.
  Nu lasati de izbeliste atatea bani

 7. eu says:

  pentru cel care de regula iese in frunte cand este satul.
  cu certitudine esti unul din cei care inca capuseaza Aquacaras si care esti disperat pentu ca se va proceda in final la taierea raului din radacina. afla ca Primaria Resita este singura a caror garantii au fost acceptate de ANAF, CJ CS trebuie sa isi completeze documentatia de garantare iar cei de la Aquqcaras au avut misiunea de a transmite celorlalte primarii modelul de garantie agreat de ANAF.Presupun ca din priCini Binecuvantate capul pe unii nu ii duce.hai sa auzim de bine

 8. alexandru nemoianu says:

  Prima conditie este inlaturarea,punerea in lanturi a primarilor incorecti.Este cazul primarului din Prigor Pavel Verindean,condamnat penal dar inca in functie.

 9. Capusha says:

  Purecule, ai scos si tu capul mic la vedere. Vezi ca te prind si iti sug sangele. :pppp

 10. SORIN says:

  ANGJARI-PE CRITERII DE INCOMPETENTA; SALARII SI PRIME LA NIVEL GUVERNAMENTAL; IMPLICARE POLITICA DAR SI MANAGEMENT DEZASTRUOS – TOTUL O BATAIE DE JOC PE SEAMA SI BUZUNARUL CETATENILOR!!!!! FELICITARI !!

 11. andrei says:

  din pacate situatia este dezastruasa,si tot noi angajatii suferim.s