Primăria Timișoara a înființat „o unitate centralizată de sifonat bani publici”

Nu au fost suficiente cele două ore și jumătate de discuții din ședința Consiliului Local Timișoara pe marginea subiectului cu privire la înființarea unei unități centrale de achiziții publice, astfel că acestea au continuat și în mediul online. Conducerea Primăriei Timișoara este acuzată că prin noul SRL doar încearcă să sifoneze bani publici. De asemenea, înființarea unității a fost contestată la Prefectura Timiș, pe motiv că este ilegală.

Continuă „războiul” între consilierii locali din Timișoara și în mediul virtual, după ce în ședința din această săptămână a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la înființarea unei unități centrale de achiziții publice la nivelul primăriei. Aceasta ar urma să funcționeze ca un SRL și va avea, pentru început, șase angajați. Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că, prin intermediul acestei unități, s-ar face economii. Nu de aceeași părere au fost consilierii locali de la PNL, PSD și Pro România, care nu au găsit prea multe beneficii. Astfel, timp de aproximativ două ore și jumătate au avut loc discuții pe marginea acestui subiect în plen, înainte ca proiectul să fie supus votului.

Discuțiile au continuat și pe Facebook cu privire la unitatea centrală de achiziții publice. Pentru început, cei de la USR Timiș au făcut o postare pe rețeaua de socializare prin care acuză PNL și PSD că „doresc ca achizițiile publice să se desfășoare ca până acum. Interesul celor două partide este ca instituțiile (sau oamenii) pe care le controlează politic să poată cumpăra, în continuare, bunuri și servicii de la firmele de partid. Pentru că și din această cauză prețul unui bec poate varia de la 10 la 100 de lei”.

Imediat, viceprimarul PNL Cosmin Tabără a răspuns atacului celor de la USR, tot pe Facebook. „Bocetul permanentei victimizări, până și în momentul în care ai totul, nu ți se împotrivește nimeni, dar cauți mereu dușmani pentru că altfel nu știi să tragi aer în piept… Prin postarea făcută, USR Timiș arată că nu înțelege farmecul democrației, dialogul sau pur și simplu nu-l acceptă! Trimiterile mereu făcute la adresa PNL, la o încercare de denigrare a colegului de alianță locală arată că viitoarea campanie electorală este mai importantă decât managementul orașului! De unde atâta supărare, frustrare? Înțelegeți că democrația nu înseamnă unanimitate, nu înseamnă un stil dictatorial în care unul poruncește, iar celălalt execută! Lumea nu e formată doar din oameni buni – “voi” și “restul” – răi! Înseamnă dialog și respect, chiar contradicție de idei. Din contradicții, se pot naște idei bune”, a afirmat Cosmin Tabără.

De asemenea, colegul său de partid Dan Diaconu, consilier local și fost viceprimar al Timișoarei, spune că, de fapt, noul SRL care va fi înființat de primărie reprezintă „unitatea centralizată de sifonat bani publici”.

Găinușa USR a mai clocit un ou de aur. Un SRL. De data asta în domeniul achizițiilor publice. (…) Ce va face SRL-ul (în afară de a toca bani publici)? În primul an – nimic – va cheltui doar 1,46 milioane lei. După primul an – va “taxa” fiecare achiziție publică centralizată cu un procent de 2,5 %. (…) Ce nu se va întâmpla la acest SRL? Conducătorii administrației nu vor mai răspunde în fața Curții de Conturi ș.a.m.d. – doar achiziția o face un SRL; nu va trebui să răspundă cererilor de transparență. Că doar e SRL, nu instituție publică. Cum face USR marketingul acestei aberații? “Dominic Fritz pune capăt achizițiilor supraevaluate și clientelare”. Postarea vorbește din nou de balauri și sistem. E desigur o formă proastă de marketing politic că dacă nu ar fi, am vorbi în mod clar de o gravă afecțiune de dedublare a personalității, combinată cu un pic de paranoia”, este de părere Dan Diaconu.

Totodată, Radu Țoancă, consilier local PSD, a anunțat că a contestat înființarea unității la Prefectura Timiș, pe motiv că este ilegală. „În opinia mea, acest experiment este total ilegal în condițiile legislației din România și nu reprezintă altceva decât o firmă useristă de spoliere a banului public”, a afirmat Radu Țoancă.

Pe de altă parte, Răzvan Negrișanu, consilier local USRPLUS, i-a atacat pe colegii săi de la celelalte partide pentru că au criticat înființarea unității centrale de achiziții publice. „Domnul Adrian Lulciuc, șeful consilierilor PNL și al regionalei Poșta Timișoara, a susținut că nu trebuie să preluăm modelele europene, care nu sunt toate bune, iar Radu Țoancă, de la PSD, a completat că ceea ce funcționează bine în Europa nu merge neapărat aici, la Timișoara, că noi suntem în Balcani. Până la urmă, că ne place sau nu, am important și noi, în Consiliul Local din Timișoara discursurile personajelor lui Caragiale din Republica de la Ploiești: Să se revizuiască primim, dar să nu se schimbe nimic, că noi suntem în Balcani”, a precizat Răzvan Negrișanu.