Primăria Reșița vrea să introducă taxarea gunoiului menajer după principiul „plătești cât generezi”!

ioan popa

Într-o primă fază se are în vedere implementarea unui astfel de sistem în zona centrală, la care locatarii vor avea acces pe bază de cartelă, dar și cu telefonul mobil. Sistemul se va extinde, mai apoi, în tot orașul.

Pentru a-i determina pe reșițeni să-și colecteze și să-și depoziteze selectiv deșeurile, municipalitatea intenționează să implementeze un sistem ce are la bază principiul „plătești cât generezi”. Cu alte cuvinte, tot ce va fi reciclabil nu se va plăti, ci va fi taxată doar cantitatea de gunoi menajer depozitată. Pentru început, proiectul va fi implementat în zona centrală a orașului, urmând a se extinde în funcție de finanțarea obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență de municipalitate.

„Încurajez reșițenii să înceapă să depoziteze selectiv, pentru că vom trece pe un sistem de genul: plătești cât generezi. Cu alte cuvinte, tot ce va fi reciclabil – carton, sticlă, plastic, metal, nu se va plăti, se va plăti doar celălalt, cel menajer. Și atunci, dacă oamenii încep să facă acest exercițiu și să separe din casă lucrurile astea, vor fi câștigați pe viitor. Eu, personal, cu familia mea fac acest lucru de peste cinci ani și vreau să vă spun că dacă înainte mergeam zilnic cu o plăsuță de gunoi la tomberon, acum partea de menajer o duc maximum o dată la trei zile, pentru că deșeurile celelalte sunt și voluminoase și imediat îți umplu coșul de gunoi. Îndrum populația să facă acest exercițiu! În ceea ce privește acest sistem, el este gândit pentru început pe cinci insule verzi în zona centrală a Reșiței, Doman și puțin în zona Poștei Vechi. Momentan, noi avem undeva la 220 de puncte de colectare în oraș, dar vom depune un proiect pe PNRR pentru alte 100 de puncte de insule verzi, cam jumătate din ceea ce avem acum.”, a declarat, recent, primarul Ioan Popa.

Pentru implementarea acestui sistem de colectare a deșeurilor la nivel local, primăria va fi sprijinită și de reprezentanții companiei germane EMZ, care se pregătesc să-și facă intrarea în parcul industrial de pe Valea Țerovei din această vară.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Aceste sisteme vor putea fi accesate cu cartelă sau chiar cu un telefon smart mobil. Omul se va duce la locul de depozitare, deschide cu telefonul, pune un volum de zece litri, să zicem, după care va fi automat prins în server, iar la lunii primește factura pe telefonul mobil și care va putea fi plătită tot pe telefonul mobil. Cam asta este zona unde vrem să ajungem în Reșița. Vom fi sprijiniți în acest demers de EMZ, firma germană care intră în parcul industrial și care se ocupă de programare IT și de gestiunea deșeurilor”, a completat Ioan Popa.

Reamintim că, de la 1 iulie, operatorul de salubritate, SC Brantner Servicii Ecologice SRL, a majorat tarifele percepute pentru activitățile de colectare, transport și depozitarea deșeurilor. În acest context, reșițenii vor scoate cu aproape 2 lei mai mulți bani din buzunare pentru metrul cub de gunoi menajer, în timp ce operatorii economici și instituțiile publice vor plăti cu 17,74 de lei în plus. Majorarea tarifară a fost pusă pe seama creșterii salariului minim pe economie și a prețului la carburanți.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/