Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara intră în reparații

sala 2 image 2022 07 04 at 12.24.41

Extinderea imobilului din mijlocul Parcului Civic a fost cuprinsă în ordonanța prin care Ministerul Culturii finanțează o serie de proiecte în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deveni Capitală Europeană a Culturii. Spațiul va deveni definitoriu prin evenimentele ce le va găzdui anul viitor. 

Sala 2 este parte din Bastionul Theresia a cărui construcție a început în 1732. În timp a avut diverse destinații: manej, depozit, arhivă sau spațiu de expoziții. În ultimele decenii ale secolului trecut devenise sală de sport, apoi sală de teatru.

Actorii teatrului au început să joace în acest spațiu în 2008, imediat după ce s-au finalizat primele intervenții de urgență și operațiuni de igienizare. Forma pe care o are în acest moment Sala 2 datează din 2009, când întreaga clădire a trecut printr-o refacere de amploare care a presupus construirea unei structuri autonome în interiorul zidurilor fostului manej, crearea și utilarea spațiului destinat scenei și a celui destinat publicului, dar și crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul sălii de spectacole.

sala 2 image 2022 07 04 at 12.24.44

În 2016, Sala 2 a trecut din proprietatea municipiului în domeniul public al statului și în administrarea Teatrului Național. Din acel moment, clădirea a devenit un spațiu exclusiv pentru teatru. Iar în 2019, Ministerul Culturii a inclus refacerea Sălii 2 – extinderea și modernizarea ei – în ordonanța de urgență privind finanțarea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ca obiectiv prioritar.

1000x200 dacus 02

„Naționalul timișorean construiește astăzi un teatru pentru mâine, pentru generația viitoare. Sala 2 TNTm reprezintă o expresie a evoluției societății în termenii civilizației și ai educației. Este un proiect vizionar care depășește cu mult granițele prezentului și întruchipează, în cel mai concret mod, o moștenire valoroasă pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii. Căci despre asta este vorba, în definitiv: anul 2023 transformă Timișoara într-o placă turnantă care va transporta România dinspre trecut înspre viitor. Așa cum o pregătim acum, așa vor trăi oamenii în viitor. Iar Teatrul Național din Timișoara este ferm în opțiunea lui asumată de a construi o infrastructură culturală durabilă, valoroasă, accesibilă și de perspectivă.”, a precizat Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Potrivit sursei citate, în noua sa configurație, Sala 2 TNTm va răspunde standardelor spectacolului de teatru pentru omul secolului al XXI-lea. Dincolo de refuncționalizarea sălii, noua sa configurație va avea ca efect inclusiv protejarea zidurilor acestei părți din Bastion.

Șantierul la Sala 2 va începe anul acesta, de îndată ce va fi finalizat studiul de fezabilitate și aprobat apoi de Ministerul Culturii. Ulterior va fi lansată și licitația pentru proiectate + execuție. Lucrările în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei ar trebui să fie gata până la finele anului viitor.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

publicitate si promovare online banner maxagro