Primăria reintroduce supraimpozitarea clădirilor în paragină. De data asta pentru toate imobilele, nu doar cele istorice

untitled design set 970x90 px

Procedura de supraimpozitare a proprietarilor de clădiri care nu își îngrijesc fațadele imobilelor în care locuiesc va fi reluată de anul viitor, a anunțat primarul Dominic Fritz. Procedura a fost suspendată la finalul anului trecut, după ce administrația a pierdut aproximativ 100 de procese cu cei amendați. 

„Se referă la toate clădirile neîngrijite din intravilanul Timișoarei, deci nu doar clădirile istorice, există și alte imobile care nu sunt îngrijite și unde nu vom ezita să aplicăm această măsură de supraimpozitare, dacă proprietarii nu arată că au voință să schimbe ceva.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Propunerea USR este ca proprietarii care nu se conformează să fie suprataxați cu 300 până la 500%. Cu ajutorul polițiștilor locali, primăria va constata starea de degradare a imobilelor, anual, până în 31 iulie, urmând să emită somații până la această dată. Cei care nu vor depune până în 15 decembrie autorizația de construire și anunțul de începere a lucrărilor vor fi supraimpozitați. Pentru aceștia din urmă, între 15 și 31 decembrie urmează să fie emisă hotărârea de consiliu local de supraimpozitare pentru fiecare clădire în parte.

„Proprietarii ne anunță când au remediat problemele sau când au autorizația de construire și anul următor se va suspenda supraimpozitarea. Dacă (…) constatăm că nu au făcut nimic, supraimpozitarea se poate aplica retroactiv. Pe parcursul anului nu mai putem schimba nimic la hotărârea de consiliu local. Dacă, de exemplu, în februarie ai rezolvat problema, nu mai plătești supraimpozitarea abia din anul următor.”, a mai explicat  Dominic Fritz.

untitled design set 970x90 px

În noiembrie anul trecut, primarul anunța că în 2018 municipalitatea a pierdut 40 de procese deschise în instanță de proprietarii clădirilor istorice supraimpozitați pentru că nu au îngrijit fațadele imobilelor, în 2019 – 37 de procese, iar în 2020 – 27 de procese. Alte 20 de procese erau în desfășurare la finalul lui 2020.

CITEȘTE ȘI: Supraimpozitarea clădirilor istorice din Timișoara revine. De ce a pierdut primăria procesele cu proprietarii imobilelor degradate pe care i-a pus la plată?