Supraimpozitarea clădirilor istorice din Timișoara revine. De ce a pierdut primăria procesele cu proprietarii imobilelor degradate pe care i-a pus la plată?

Momentan procedura de supraimpozitare a clădirilor istorice din Timișoara este suspendată, ca urmare a deciziei primarului Dominic Fritz, dar se lucrează la una nouă care să fie pusă în aplicare. 

„Supraimpozitarea se va întoarce în Timișoara. Tot ce am făcut noi este că am suspendat procedura actuală pentru că am pierdut toate procesele cu această procedură și era clar că pierdem mai mulți bani decât câștigăm cu această supraimpozitare, așa cum era până anul trecut.”, a declarat Dominic Fritz.

În noiembrie anul trecut, Fritz afirma că în 2018, Primăria Timișoara a pierdut toate cele 40 de procese deschise în instanță de proprietarii clădirilor istorice supraimpozitați pentru că nu au îngrijit fațadele imobilelor. La fel s-a întâmplat în 2019 (37 de procese), a spus Fritz, dar și în 2020 (27 de procese). În desfășurare, la finalul anului trecut, mai erau alte 20 de procese.

Supraimpozitarea: formă vs fond    

Ideea supraimpozitării acelor proprietari de clădiri care nu au grijă de imobilele lor este una corectă, din punct de vedere legal, însă modul în care a fost aplicată procedura a fost una incorectă, de natură să îi facă pe judecători să anuleze mai multe decizii date de consiliu local în acest sens.

„Am analizat procedura în sine prin care trebuiau emise acele somații. Procedura nu are probleme, în mare, este corectă, conform legii. Procesele s-au pierdut pentru că nu s-a respectat procedura. Consiliul local a dat o hotărâre prin care a spus că proprietarii vor fi somați și că li se va da un termen ca să facă lucrările. Dar când proprietarul e somat în octombrie și în decembrie tu deja îl impozitezi, acela nu e un termen rezonabil. Legea prevede un termen de unul sau 2 ani, în funcție de complexitatea lucrărilor. Spre exemplu, Primăria Oradea suspendă supraimpozitarea până se obține autorizația de construcție. În acest timp, proprietarii sunt monitorizați, iar dacă lucrările începeau, supraimpozitarea se suspenda.”, a declarat consilierul local USR, Paula Romocean.

Consilierul local spune, așadar, că majoritatea proceselor pierdute de primărie cu proprietarii supraimpozitați au la bază nerespectarea procedurii prevăzută în hotărârea de CL.

„Au mai fost probleme, în anumite cazuri, legat de comunicarea proprietarilor. Unii au susțintu că nu au primit somația, iar cei din primărie nu au putut dovedi că au trimis-o. Majoritatea sunt legate, însă, de faptul că nu s-a respectat procedura din HCL. Adică nu poți să supraimpozitezi de pe o lună pe alta un imobil pentru că legea stabilește un termen rezonabil și chiar dacă nu stabilea legea noi trebuia să solicităm reabilitarea într-un termen rezonabil. În două luni nu poți obține nici autorizație de construcție.”, a explicat Romocean.

Care va fi noua procedură de supraimpozitare?

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primăria lucrează la o nouă procedură pentru supraimpozitare, a anunțat deja primarul Dominic Fritz.

„Există un mic grup de lucru care lucrează la o nouă procedură pentru supraimpozitare, sper să pot prezenta în curând ceva. Noi analizăm, vorbim și cu mai multe bănci despre posibilități de finanțare aici și o să revenim cu o informare despre acest fond de 1 milion de lei la Institutul Național pentru Patrimoniu, pentru Timișoara, unde se finanțează 10 proiecte și unde am discutat cu directorul INP săptămâna trecută și, din păcate, încă nu sunt destule aplicații. O să facem încă un efort să știe toată lumea de acest proiect. (…) Lucrăm la detalii cum să arate un pachet de diferite linii de finanțare – național, local, o parte – fonduri private –, pentru că trebuie să facem progrese mai rapide în ce privește patrimoniul arhitectural în Timișoara.”, a explicat acum Fritz.

Noua procedură va prevedea ca proprietarilor de clădiri istorice să li se acorde acest termen rezonabil în care să își reabiliteze imobilele – fațadă și acoperiș.

Oamenii oricum trebuie să se aștepte că vor primi aceste somații începând de anul acesta, doar că supraimpozitarea nu va fi făcută așa cum s-a întâmplat până acum. (…) Procedura ar însemna să notificăm anul acesta, iar oamenii să aibă un termen de un an. Dacă după împlinirea acestui termen, lucrările nu vor fi începute, atunci îi supraimpozităm.”, a explicat Paula Romocean.

În mod normal, a mai spus Romocean, reabilitarea fațadei unei astfel de clădiri și a acoperișului ar trebui să dureze între 1 și 2 ani, în funcție de complexitatea decorațiunilor de pe fațadă și de nivelul degradării.

„Supraimpozitarea este o măsură care ar trebui să ajute. În cazul persoanelor fizice nu are așa un impact mare cum are pentru o persoană juridică. Pentru că impozitul, spre exemplu, pentru un apartament de 80 mp în Piața Operei este de 120 lei/an. Este foarte necesară această supraimpozitare și e și o monitorizare a modului și a etapelor în care vor intra în reabilitare. Vom avea o evidență. Deja putem să observăm că unii încep lucrările, că alții nu. Eu încă nu am văzut o listă cu toate clădirile cuprinse în arealul istoric al orașului.”, a conchis Romocean.

Supraimpozitarea proprietarilor de clădiri istorice aflate într-o stare avansată de degradare a intrat în vigoare, în Timișoara, începând cu 2017. Proprietarii erau obligați să plătească, în cazul în care nu își întrețineau corespunzător imobilele, impozite cu până la 400% mai mari.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/